Rumpsteak s kořeněným bylinkovým máslem – to je stálice mezi masitými pokrmy.

Ingredience:
4 plátky roštěné (po 200 g)
2 lžíce oleje
sůl
pepř

Na bylinkové máslo:
1 svazek petrželky
po 2 větvičkách kopru
estragonu a krblíku
125 g měkkého másla
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžička citronové šťávy

Postup:
Maso opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou. Tučný okraj několikrát kolmo nařízneme, aby se steaky při pečení nezvlnily a rovnoměrně se propekly.

Bylinky do másla umyjeme a v utěrce úplně do sucha osušíme, i když se přitom třeba trochu rozpadnou. Potom bylinky nakrájíme velmi ostrým nožem na drobno.

Do mísy vložíme měkké máslo a do hladka, nikoliv však na pěnu, je ušleháme metlou na sníh. Česnek oloupeme a prolisujeme jej do másla. Ochutíme solí, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Nakonec přimícháme bylinky. Máslo necháme ztuhnout, pak jej položíme na pergamenový papír a v něm opatrně vyválíme do tvaru válce. Vše dáme do chladu ztuhnout.

Na pánvi silně rozpálíme olej a steaky po obou stranách prudce opečeme po dobu asi 1 minuty. Tím se masu uzavřou póry a vytvoří se také tenká kůra. Pak maso obrátíme a přitom dáme pozor, abychom je neporanili. Současně je osolíme a opepříme. Snížíme teplotu a steaky za stálého obracení dopečeme.

Necháme je krátce odpočinout. Máslo nakrájíme na plátky. Steaky upravíme na talíře s bylinkovým máslem. Podáváme s brambory upečenými ve fólii a s malými fazolemi.