Falešný vajíčkový salátKlasický vajíčkový salát je takové obvyklé velikonoční jídlo. A většinou ho bývá tolik, že nám vajíčka lezou z uší ještě pár týdnů po Velikonocích… V tomto salátu ale není ani jedno vejce, přesto však po vejcích voní. Jak je to možné? Díky černé soli, která umí tuto vůni vykouzlit. Navíc je to salát nejen velmi chutný, ale i lehký.

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
100 g přírodního tofu
1–2 lžičky černé soli
1 lžička kurkumy
5 ředkviček
4 větší růžičky mladého květáku
2 jarní cibulky
4 hrstky nahrubo nasekaného listového salátu
4 lžíce sójového jogurtu
1 lžička hořčice
4 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl
čerstvě mletý barevný pepř
hrstka kapar
hrstka jarní cibulky na posypání

Falešný vajíčkový salát

Postup:
V malé misce rozmačkáme tofu s černou solí a kurkumou.

Ředkvičky nakrájíme na kolečka, květák nastrouháme na plátkovém struhadle, jarní cibulku nasekáme nadrobno. Vše, spolu s listovým salátem, vsypeme do větší mísy.

Přidáme sójový jogurt, hořčici, olivový olej, dle potřeby mírně osolíme, opepříme a zlehka promícháme.

Vsypeme nasekané kapary, polovinu rozmačkaného tofu a opět promícháme. Podáváme posypané zbylým tofu a jarní cibulkou.

Tip:
Na talíři můžeme posypat také pažitkou nebo kapary. Do salátu pro obohacení můžeme přidat i cherry rajčátka. Místo černé soli, která kromě chloridu sodného obsahuje železo a síru, a právě proto vůní připomíná vajíčka, používám někdy také indickou směs koření Chunky Chat masala (ve složení je černá sůl také zahrnuta). Stojí za vyzkoušení.

Recept pochází z právě vydávané Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press, www.smartpress.cz.
Pevná vazba, 170 x 240 mm, 224 stran, barevné fotografie
Maloobchodní cena 399,- Kč
K dostání: Na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců v celé ČR, zasíláme i na Slovensko, přímo na Slovensku lze koupit například na www.martinus.sk a www.knihcentrum.sk.