Regionální kuchařkaLidová strava se od té restaurační liší tím, že je osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Odhalte prostřednictvím 136 vyzkoušených receptů tajemství jídel našich babiček, která jsou vždycky nejlepší. A svým způsobem také originální, protože je dnes již málokdo zná. Nejlepší cestou, jak pochopit kořeny gastronomie dané oblasti, jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat, je poznat krajové a krajinné souvislosti, to, jak lidé žili. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní oblast i specifika její kuchyně. Seznámí vás s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Chcete vědět víc?

Většina z nás neví, že třeba šneci byli v Čechách obvyklou delikatesou dávno před tím, než jsme začali poznávat sushi, fajitas nebo parmskou šunku. Že na slavnostní tabuli patřily slávky nebo že nejčerstvější chřest byl ten od Ivančic. V této knize najdete regionální recepty z celé republiky. Předávaly a „vylepšovaly“ se často celá pokolení a při troše štěstí je budou znát ještě naše babičky. Je však s podivem, kolik vynikajících jídel upadlo v zapomnění.
Titus Eiáš, šéfkuchař

Netypicky jsem začal slovním hodnocením kuchařky přímo od mistra oboru. Protože přesně vystihuje to, o čem nádherně vyvedená “Regionální kuchařka” od Petry Pospěchové je.

Autorku můžete znát jako redaktorku MF Dnes (dříve působila například v Hospodářských novinách), kde se věnuje gastronomii. Za svůj více než kladný vztah k vaření může děkovat babičce, která ji aktivně zapojovala do zásadních kuchyňských aktivit jako je například míchání žloutku s tvarohem. Ostatně, kdo peče, tak ví, že bez toho se v kuchyni neobejdete ;)

Zpět ke kuchařce. Po kterýchže regionech Čech a Moravy nás kuchařka nás provede? Začíná se na Valašsku a Slovácku a pak už to jede po trase Brno, Haná, Slezsko, Podkrkonoší, Horácko, Polabí, Praha, jižní Čechy, Šumava, Chodsko a Sudety. Takže se vskutku jedná o výlet po celé naší zemi.

Pokud jde o druhy jídel, tak v kuchařce jsou zastoupeny všechny. Dojde tak jak na regionální polévky, úpravy masa či zeleniny, tak i moučníky.

Chcete ukázku? Tak co třeba si dát… ano, kyselica z valašska zní jako dobrý nápad. Možná proto právě tímto receptem kniha začíná.

Kyselica

400 g kysaného zelí
300 g brambor
100 g klobásy
100 g slaniny
1 cibule
200 ml zakysané smetany
20 g másla
1 lžíce hladké mouky
50 ml mléka
sůl
pepř
kmín
bobkový list
nové koření

Kyselica

Postup:

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Z knihy “Regionální kuchařka” dýchá to, že byla dělaná s láskou a že rozhodně nepatří mezi vydavatelské rychlokvašky. Pořídit si (nebo někomu blízkému) tuto knihu se vyplatí a já jsem velmi rád, že patřím mezi ty, kteří ji mají. Rád cestuji po zemích českých i moravských a tak si dopředu mohu připravit, co chci kde ochutnat a pak třeba doma porovnat. A i necestující milovník klasické česko-moravsko-slezské kuchyně bude mít z knihy radost. Takže výzva k akci na závěr: Utíkejte do nejbližšího knihkupectví nebo na smartpress.cz :)

Regionální kuchařka

Regionální kuchařka – Petra Pospěchová

Nakladatel: Smartpress
Počet stran: 288
Vazba: Tvrdá
Formát: 172 x 240 mm
Rok vydání: 10/2013
Běžná cena: 499,- Kč (na smartpress.cz v rámci klubové ceny již za 424,- Kč)