Lilek na meduInspirace není nikdy dost, zejména pokud jde o orientální recepty, jako je třeba tento příjemně nasládlý lilek, vyvážený osvěžující chutí kuskusu a bylin. A pokud máte lilek rádi, tak honem do této božské kombinace.

Ingredience:
120 g bílé fazole navy (bílá ledvina)
mořská sůl
1 velký lilek (400 g)
extra panenský olivový olej
3 lžíce tekutého medu
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce uzené papriky
1 lžička kajenského pepře
1 stroužek česneku
1 lžička kukuřičného škrobu

Bylinkový kuskus:
100 g kuskusu
větší hrst kaparů
2 lžíce extra panenského olivového oleje
malá hrstka máty
malá hrstka petrželky
citron
mořská sůl

Nakládané tofu:
120 g tofu natural
1 lžíce mořské soli
3 lžíce citronové šťávy

Lilek na medu

Postup:
Fazole namočíme na 24 hodin, slijeme vodu a v čerstvé vodě vaříme do měkka asi 45 minut.

Do malé misky nalijeme 200 ml vody, přidáme 1 lžíci soli, citronovou šťávu a mícháme, dokud se sůl nerozpustí. Přidáme rozdrobené tofu a necháme marinovat.

Lilek nakrájíme na kostky, rovnoměrně nasolíme, vložíme do sítka a necháme 30 minut vypotit. Následně lilek opláchneme a osušíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem, osolíme a restujeme, dokud nezačne měknout. Lilek je potřeba častěji otáčet, přitlačením k pánvi tento proces urychlíme.

K orestovanému lilku přidáme med, lehce osolíme a necháme zkaramelizovat. Přisypeme římský kmín, uzenou papriku, kajenský pepř a utřený česnek, krátce orestujeme a poté zalijeme 300 ml vody. Zvolna vaříme, dokud není lilek zcela měkký. Nakonec přidáme uvařené fazole, přilijeme 100 ml vody, v níž jsme rozmíchali kukuřičný škrob.

Kuskus nasypeme do široké mísy, přidáme špetku soli, kapary a olivový olej a dobře promícháme. Poté zalijeme 200 ml vroucí vody, přikryjeme a necháme nabobtnat. Hotový kuskus načechráme vidličkou, vmícháme nasekanou mátu a petrželku a zastříkneme citronovou šťávou.

Na talíř navršíme kuskus, přidáme lilek s fazolemi a vše posypeme marinovaným tofu, z něhož jsme nejprve slili marinádu.

Recept pochází z právě vydávané Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press, www.smartpress.cz.
Pevná vazba, 170 x 240 mm, 224 stran, barevné fotografie
Maloobchodní cena 399,- Kč
K dostání: Na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců v celé ČR, zasíláme i na Slovensko, přímo na Slovensku lze koupit například na www.martinus.sk a www.knihcentrum.sk.