Chalupářská polévkaTento recept z Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny od Petra Klímy si zaslouží uvedení jeho slovy: “Tato polévka není úplně z mé hlavy, vymyslely ji kolegyně z restaurace, kde se velmi rychle zabydlela. Svým složením připomíná kulajdu, ovšem fazole jí dodávají naprostou jedinečnost. Vyzkoušejte ji a budete překvapeni nečekaně zajímavou smetanovou chutí.”

Ingredience:
250 g černých fazolí
2 malé hrstky sušených hub
5 lžic extra panenského olivového oleje
2 menší cibule
1 lžíce drceného kmínu
2 menší brambory
1 mrkev
1 lžíce zeleninového bujonu (například Würzl)
1 lžička soli
2 bobkové listy
3 lžíce umeocta
1 lžíce tmavého třtinového cukru
špetka mletého pepře
100–200 ml sójové smetany
malý svazek čerstvého kopru

Chalupářská polévka

Postup:
Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka asi 90 minut.

Sušené houby vložíme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vody.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžova. Přidáme kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme houby i s výluhem, na kostky nakrájené brambory a mrkev, bujon, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.

Z polévky vyndáme bobkové listy a vyjmeme asi polovinu brambor s mrkví a houbami. Přidáme uvařené fazole (trochu si jich můžeme nechat stranou a vložit až do hotové polévky), umeocet, třtinový cukr, špetku pepře a ještě 5 minut povaříme. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Do polévky vrátíme brambory s mrkví a houbami, zjemníme smetanou a dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme najemno nakrájený kopr.

Tip Petra Klímy:
Poslední dobou jsem začal trochu více používat umeocet. Jeho chuť je slano-kyselá, a proto nemusíte při jeho použití pokrm příliš solit. Popravdě to ocet vlastně není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi. Dá se říct, že je zajímavou alternativou ke klasickému octu, navíc napomáhá trávení a jídlo lehce ozvláštní.

Recept pochází z právě vydávané Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press, www.smartpress.cz.
Pevná vazba, 170 x 240 mm, 224 stran, barevné fotografie
Maloobchodní cena 399,- Kč
K dostání: Na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců v celé ČR, zasíláme i na Slovensko, přímo na Slovensku lze koupit například na www.martinus.sk a www.knihcentrum.sk.