Váš portál do světa gastronomie

Čínský zelený čaj – 10 nejpopulárnějších druhů

Zelený čajPodle starého čínského přísloví je lepší pít zelený čaj, než užívat medicínu. Legenda říká, že to vyzkoušel už starý čínský císař Šen-nung, když se mu do kotlíku s horkou vodou omylem připletly čajové lístky. Povzbuzující nápoj se dnes těší oblibě po celém světě. A my se podívejme na jeho historii, správný způsob přípravy a i na ty aktuálně nejpopulárnější zelené čaje.

Jak správně připravit zelený čaj

Zelený čaj si vás získá jemnou chutí i svými blahodárnými účinky tělo. Ať už si připravíte některý z tradičních druhů, nebo zkusíte nějaký ochucený, nikdy nesáhnete vedle. Ale musíte si ho umět správně připravit.

Zapomeňte na typické české zalévání čaje vařící vodou. Zelený čaj se správně zalévá vodou, která prošla varem, ale následně zchladla na 60–80 °C.

Proč? Odpověď je následující. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má díky tomu hořkou chuť až pachuť. A na druhou stranu, čaj, který zaliljete příliš chladnou vodou, má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. A to také nikdo nechce pít.

Pokud máte kvalitní listový zelený čas, tak jej v klidu můžete zalít vícekrát. Pro opakované nálevy se vyplatí zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Doba louhování záleží na konkrétním čaji – může se pohybovat od několika málo desítek sekund až po několik minut. Obecně platí, že při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje než u louhování delšího.

Množství čaje pro přípravu se v Evropě odměřovalo na malé lžičky, což vedlo k zažití pojmu „čajová lžička“. U kvalitních sypaných čajů s různou sypnou hmotností, velikostí listu však tento způsob není příliš spolehlivý. Vhodnější je proto odvážení čaje. Pro přípravu 1,5 dl nálevu se používají 2–4 g čaje.

Přesto všechno nelze stanovit ten jediný správný způsob přípravy čaje. Důvod je v tom, že každá sklizeň a to i stejného druhu čaje je vždycky odlišná.

 

Top 10 nejoblíbenějších čínských zelených čajů

Lemon Tart

Čínský zelený čaj Lemon TartLemon Tart, jak název napovídá, nese chuť sladkokyselého citronového koláče a sladkého smetanového krému. Obsahuje pravý zelený čaj Sencha, citrónovou kůru, citrónovou trávu, aroma, cukrové krystaly a květy měsíčku.

Koupit Lemon Tart

 

Bambusová chýše

Zelený čaj Bambusová chýšeTento dlouhodobě oblíbený čaj s nízkým obsahem kofeinu vyniká vyváženou chutí šťavnatého tropického ovoce a ženšenu. Bambusová chýše obsahuje pravé zelené čaje Sencha, Bancha a Genmaicha, papáju, mango, aroma, bambusové výhonky, plod kardamomu, zázvor, ananas, kokos, květy a poupata růží.

Koupit zelený čaj Bambusová chýše

 

Te Puke

Te Puke - čínský zelený čajTe Puke si oblíbí ti z vás, kteří mají rádi vyváženou chuť šťavnatého exotického ovoce s intenzivní sladkostí aloe vera. Te Puke obsahuje pravý zelený čaj Sencha, bezinky, květy růží, pomerančová kůra, aroma, květy granátového jablka a kiwi.

Koupit čaj Te Puke

 

Goji – chryzantéma

Zelený čaj Goji - chryzantémaTento čínský zelený čaj s nízkým obsahem kofeinu s sebou přináší zajímavou chuť jablek, meruněk a hrušek, s příjemnou máslovou dochutí. Obsahuje pravý zelený čaj Sencha, hrušky, plody goji, přírodní aroma, květy chryzantémy a bambusové listy.

Koupit zelený čínský čaj Goji – chryzantéma

 

Ledový čaj Limeta – aloe

Zelený ledový čaj Limeta - aloeJedná se o pravý zelený čaj Sencha se svěží, lehce peprnou chutí máty a limetky. Stejně jako předešlé čaje má i tento nízký obsah kofeinu. Složení ledového čaje Limeta – aloe je pravý zelený čaj Sencha, plátky citronu, meduňka, nana-máta, slunečnice, aroma limety, aroma a listy aloe.

Koupit ledový čaj Limeta – aloe

 

Simao Da Ye BIO

Zelený čaj Simao Da Ye BIOSimao Da Ye je zelený čaj z oblasti Simao v provincii Yunnan. Je natolik populární a zavedený, že jej místní lidé popíjejí každodenně. Tmavě zelené, mírně svinuté čajové lístky vytvářejí nálev světle zelené barvy. V jeho chuti i vůni naleznete sušenou švestku s lehce kouřovým nádechem.

Koupit zelený čaj Simao Da Ye BIO

 

Fujian Qu Hao

Zelený čínský čaj Fujian Qu HaoTento zelený čaj pochází z oblasti Fuding v provincii Fujian. Čaj dostal svůj název od lehce zatočených lístků (Qu), mezi nimiž se občas objeví tipsy (Hao). Čajové lístky dávají po zalití světle žlutý nálev, v jehož vůni i chuti ucítíte umami s lehkou citronovou notou.

Koupit čaj Fujian Qu Hao

 

Green Pekoe Needle

Zelený čaj Green Pekoe NeedleGreen Pekoe Needle je zelený čaj z prefektury Enshi v čínské provincii Hubei. Čajové lístky mají úhledný tvar jehliček s vysokým obsahem stříbřitých tipsů, po zalití vytvářejí průzračný nálev sladké vůně. V chuti můžete objevit banán a karambolu.

Koupit Green Pekoe Needle

 

Snow Dragon

Zelený čínský čaj Snow DragonSnow Dragon neboli Sněžný drak je zelený čaj z provincie Fujian. Pro jeho výrobu se používají ochmýřené pupeny čajovníku Fuding Da Bai, který se tradičně používá na výrobu bílého čaje Silver Needle. Snow odráží dlouhé ochmýřené pupeny, zatímco Dragon tradiční způsob výroby Dračí studny, který se uplatňuje i u tohoto čaje. Dlouhé ploché lístky dávají po zalití nálev světlé až tmavě zelené barvy. Vůně je lehká, mléčně nasládlá. Chuť je jemná, smetanová s odstíny dozrávajících lískových oříšků.

Koupit čaj Snow Dragon

 

Clouds and Mist

Zelený čaj Clouds and MistDesátý čaj v našem výběru pochází z čínské provincie Guizhou. Čajové lístky se sklízejí v 1 100 m vysokých kopcích často zahalených mlhou a oblaky, což čaji také dalo název. Tmavě zelené lístky se stříbřitými tipsy jsou smotány do malých klubíček. Po zalití vytvářejí zářivě zelený nálev se sladovou kaštanovou vůní a výraznou chutí připomínající vlašské ořechy, která v závěru přechází do sladkosti třtinového cukru.

Koupit čínský zelený čaj Clouds and Mist

 

Prohlédněte si kompletní nabídku čajů v eshopu Oxalis


1 komentář

  1. LG

    Inspirativni clanek, dobre tipy, povedlo se!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑