V kuchyni je vodovodní baterie nejen důležitým funkčním prvkem, ale také estetickým prvkem , který je sice jenom detailem, ale právě důrazem na detail se tvoří celek.

Vodovodních baterií existuje mnoho typů, jak pro kuchyni tak pro koupelnu, a dalších.

Při výběru je hlavním kriteriem (kromě nároků na funkčnost-viz. níže, a nároků na vzhled) rozteč armatur vody. Trh zde nabízí 2 základní rozměry – 100 a 150 mm. Důležité je také znát profil potrubí.

Pokud hledáme baterii jen prostudenou vodu, budou nás zajímat baterie s jedním ventilem – tzv. monobloky, pokud pro studenou i teplou vodu – pak jsou zde baterie dvouventilové, a to pákové nebo nástěnné (stojánkové). A dále existují baterie bezdotykové=senzorové.

U kuchyňských baterií jsou vhodné a praktické přídavné funkce, jako např. baterie se sprchou či teleskopické baterie s otočným výtokem.

U dvouventilových baterií pak záleží na každém z vás, zdali dáte přednost baterii pákové, která se jeví jako velmi funkční a jednoduše ovladatelná, proto i velmi oblíbená nebo si raději vyberete baterii nástěnnou – stojánkovou, která je tradiční a dle interiéru stylová.

Pro funkčnost těchto typů tzv. mísících baterií je také důležitý tlak vody do baterie přitékající- měl by být stejný.

Baterie zajišťuje mísení teplé a studené vody pomocí tzv. kartuše. Tato kartuš je pak následně velmi namáhaným místem baterie, protože jejím pohybem se mění teplota vody a množství protékající vody a tím je také náchylná na usazování vodního kamene. Pohyb kartuše ovládáme pomocí páky. Přívod teplé vody např. z průtokového plynového ohřívače se spouští dle změny tlaku při spuštění vody. Může se tedy na pomyslném rozhraní teplé a studené vody čidlo ohřívače střídavě spouštět a vypínat, a tím  škodit ohřívači, ničit pojistku či způsobit uhasnutí plynového plamínku.

Hledisko bezpečnosti a také ochrany před popálením se horkou vodou zajišťují např. baterie termostatické, ovládající se otáčivým regulátorem na danou teplotu, které také obsahují bezpečnostní pojistku pro případ výpadku studené vody, nebo baterie samozavírací. U těchto typů baterií je také předností úspora jak vody tak času při čekání na vhodnou teplotu nebo včasným zavřením vody.

Speciálním typem jsou tzv. podomítkové baterie, které jsou umístěny pod omítkou a vně je pouze regulační ventil teploty, a to opět buď páka nebo ventil na studenou a teplou vodu. Ty jsou ale častějším prvkem víc než v kuchyní, v koupelně, kde existují i speciální baterie vanové, sprchové a bidetové.

Na kuchyňské baterie jsou kladeny různé nároky dle různých specifických požadavků, typických pro kuchyni. Vodovodní baterie je nejčastějším používaným prvkem v kuchyni, a od toho se také odvíjí jsou na baterii kladeny jak na funkčnost tak na praktičnost a na odolnost a životnost a v neposlední řadě na úspornost a estetický vzhled. Důležitá je tedy také těsnost ventilů, kde mezi nejspolehlivější materiál pro dobrou těsnost sedla ventilu dnes patří keramika. U dobrých prodejců lze také obdržet záruku na těsnost až 5 let.

Nejdůležitějším požadavkem na baterii v kuchyni je funkčnost. Moderní baterie by měla splňovat vaše nároky pro snadnou manipulaci a ovladatelnost. Časté jsou tedy hladké a jednoduché oblé tvary. Praktická je výsuvná sprcha, která může být umístěna na hrdle baterie a být výsuvná nebo může být umístěna i mimo ni. Existují také praktické teleskopické baterie s otočným výtokem, která se snadno ovládá i “bez rukou – např.lokty”.

V kuchyni je častým nárokem na baterii i její povrch pro snadnou a rychlou ůdržbu. Baterie na trhu jsou v nabídce hlavně v provedení v oblíbeném trendovém nerez povrchu, až už na plastu či jiném materiálu a to leštěný či matný. Baterie jsou v nabídce v různých barvách, tvarech a v různém designu.

Baterie jsou vyrobeny z mnoha materiálů – ať už kovu, plastu, s prvky keramiky, nerezu, chromu, niklu, zlata. Na všech těchto faktorech pak také závisí ceny baterií. V běžné cenové relaci se dají koupit baterie v rozmezí od cca 1000 Kč do cca 6000 Kč nebo ve vyšší kategorii v rozmezí 8000 Kč až 10000 Kč a opět záleží vždy hlavně použitém materiálu a provedení. Jsou zde i luxusní a nadstandartní baterie i za např. 40 000 Kč. Existuje zde tedy mnoho druhů a typů vodovodních baterií, které jsou i vhodně účelně vytvořeny, čímž mohou splnit i vaše ergonomické nároky.

Autorka: Hana Kračmarová