I když je někdy kuchyně zejména mladými lidmi odsouvána, kdesi na okraj zájmu, nikdy zcela z našeho zájmu nemůže zmizet. Možná právě vy přemýšlíte nad rekonstrukcí kuchyně či se teprve zabydlujete a právě dnes pohovoříme o tom, jakou kuchyni zvolit.

Design jdou ruku v ruce s vybavením a zařízením, nejmodernějšími trendy a než tedy u kuchyňských sestav měřit a složitě počítat každý centimetr, který nám stejně nakonec někde chybí nebo přebývá, je lepší se svěřit do rukou odborníka – truhláře nebo kuchyňského studia.

Současné trendy preferují snadnou dostupnost jednotlivých věcí i kuchyňských pomocníků, tudíž máme kuchyni snadno a prakticky zařízenou.

Nejprve si musíme udělat představu o funkčnosti naší kuchyně. Musíme se dobře rozhodnout, jestli si vybereme sami nebo si necháme poradit odborníkem. Samozřejmě tu hlavní úlohu při výběru, mají finance a prostor.

Při každém řešení dispozice linky je potřeba zabezpečit dostatečný komunikační prostor a plynulost pracovních činností a pohodlnost pohybu.

V této fázi rozhodování vám doporučuji konzultaci s architektem nebo stavebním inženýrem, pokud se chystáte pořídit kuchyni ve vlastním domě či úplně novém bytě.

V dalším případě se vyplatí navštívit kuchyňské studio, nechat si případně zhotovit návrh a cenovou nabídku.
V dnešní době je nepřeberné množství kuchyňských sektorových částí, které si můžeme doma po pečlivém uvážení, postavit sami, jako stavebnici.

Kdo však trvá na dokonalosti nechá si svou kuchyni zhotovit na zakázku. Cenové relace jsou různé, to musí každý sám nejlépe zvážit, kolik peněz chce do své kuchyně vložit.

Podstatné pro naši spokojenost a pohodlný pohyb v kuchyni je dodržení ergonomických zásad, protože jinak budeme neustále někde do něčeho narážet či se něčemu vyhýbat, rohům, skřínkám nebo nedosáhneme na police. Vzhledem k tomu se nutně musíme rozhodnout včas, zda si tedy pořídíme kuchyni sektorovou, kde budeme při sestavování improvizovat, nebo si necháme kuchyni udělat na zakázku a budeme si jisti naprostou přesností a dokonalostí.

U většiny sektorových kuchyní můžeme počítat s výraznou jednoduchostí a čistými liniemi. Některé jsou zase maximalistické a mají vytříbené spojení moderních materiálů. Dalším faktorem pro výběr kuchyně je beze sporu právě materiál, kvalita a v neposlední řadě barva.

Dále dbáme na pracovní prostor, ten si právě většinou necháváme dělat na zakázku, dále úložné prostory, typ dvířek u skříněk, opět na zakázku máme větší možnost výběru a rozhodování. Ať se rozhodnete jakkoliv, vždy mějte na paměti, že kuchyně musí sloužit vám, vaší každodenní potřebě a vy se v ní musíte cítit skvěle.

Autorka: Monika Zemanová