Ne nadarmo se říká, že kuchyně je „srdcem domova“, neboť v kuchyni to zkrátka po celý den žije. Proto je velmi důležité ji pečlivě zařídit, a to jak jinak než „od podlahy“.

Je třeba si uvědomit, že od kuchyně pravděpodobně nečekáme jen příjemný estetický dojem, ale především praktičnost, protože je velmi pravděpodobné, že podlaha kuchyně bude dostávat dennodenně jak se říká zabrat – musíme počítat s tím, že přijde do styku s mastnotou, horkým nádobím, vodou a tak dále. Proto je důležitý nejen dobrý vzhled podlahy, ale především její snadná údržba a v neposlední řadě také přiměřená kupní cena. Výhodou pak je protiskluzový povrch, odolnost proti otěru nebo barevný stálost. Ve všem ideální materiál asi najdeme jen těžko, přesto si v současné době můžeme vybírat z poměrně široké palety materiálů.

Dřevěná, tzv. plovoucí podlaha
S těmto podlahami se asi setkáme nejčastěji. Dřevo je přírodní materiál, o němž se říká, že dokáže interiér bytu příjemně zateplit. Je možné ji snadno přebrousit při poškození povrchu, mění ale tvar při změnách teploty. Každopádně bude třeba podlahu dobře navoskovat a nalakovat, čili údržba, alespoň jednorázově bude náročnější. Podobně je tomu i s cenou – vzhledem k tomu, že se doporučuje výběr spíše tvrdších dřev ( dub, buk, jasan), bude i cena vyšší ( výjimkou je ale například bambus, velice odolný proti vlhkosti a změnám teploty, zároveň ale levnější varianta).

Laminát
Novodobé lamináty prý od dřeva téměř nepoznáme. Stejně jako dřevo se pokládá jako tzv. plovoucí podlaha. Oproti dřevu má velkou odolnosti proti oděrům, chemikáliím i teplu, má stálou barevnost a je opravdu nenáročný na udržování. Imitací dřevin je nyní na trhu mnoho a cena mnohdy nedosahuje ani poloviny ceny pravého dřeva. Pokud ale dojde k poškození povrchu, není možné jej prostě obrousit, je třeba celý díl vyměnit, což může být považováno za nevýhodu. Navíc je tu nižší rezistence vůči vlhkosti a laminát je při chůzi poněkud hlučný.

Linoleum
Dříve byla každá kuchyňská podlaha vybavena linoleem a jistě pro to existovaly pádné důvody. Ve srovnání se dřevem je i linoleum nepoměrně levnější variantou, přitom se snadno udržuje a je poměrně odolné – pokud tedy nedojde na nehodu s chemikáliemi, otevřeným ohněm a ostrými předměty, v takovém případě ale většinou stejně musíme měnit podlahu celou. Na rozdíl od PVC (nejlacinější a esteticky nejméně zajímavá varianta) se jedná o materiál přírodní – základem je lněný olej, z něhož se přidáním kyslíku tvoří fermež.

Podlaha korková
Korek je praktický z několika důvodů: je měkký, teplý a lze jej také položit jako plovoucí podlahu, navíc jde také o přírodní materiál, který nijak neohrožuje životní prostředí. K dostání je opět řada barevných odstínů, barva je stálá a i cenu je možno považovat za příznivou. Jednorázovou nutností však bude korek přelakovat a podlaha bude celistvá beze spár ( spáry se jinak různě zanáší a rozestupují).

Kámen
Kámen může být jednoznačně vyloučen pro svou chladnost, má ale i své výhody. Kámen prakticky není možné neúmyslně poškodit, na podlaze pak působí velmi luxusně ( lze si navíc volit intenzitu lesku, vysokou či pololesklou), čemuž odpovídá i prodejní cena. Doporučuje se ještě impregnace proti nasávání vlhkosti a mastnoty. „Novinkou“ na trhu je stále oblíbenější kámen umělý.

Dlažba do kuchyně
I keramická dlažba bývá poměrně chladná, je o ní však stále velký zájem, neboť škála výběru je v tomto případě snad nejširší. Dojde-li ale na samotný výběr dlažby je třeba obezřetnosti – příliš tmavá či naopak příliš světlá keramika způsobí snadnou viditelnost nečistot, stejně tak příliš lesklé kusy. Do kuchyně se doporučuje polomat či barevně stříkaný melír. Většinou vybíráme takovou dlažbu, aby buď tvořila kontrast s interiérem, nebo aby naopak ladila. Není třeba se také obávat netradičních tvarů dlaždiček – působí většinou hezky.

Každopádně je vhodné řešit výběr podlahy nejen vzhledem k zbytku nábytku v kuchyni, ale i k celkovému ladění interiéru bytu. Je-li v menším bytě podlaha kuchyně spojena s obývákem, používá se někdy i koberec, což se však důrazně nedoporučuje – vzhledem k tomu, že absolutně není hygienický, hůře se myje, jedinou výhodou může být příjemné teplo, které nabízí.

Věřím, že v současné nabídce si každý najde podlahu vhodnou pro své pohodlí i design kuchyně.

Autorka: Zuzana Veselá