Rustikální je pojem, který reprezentuje, ať už u nábytku, tak v kuchyni dřevěný masiv. Rustikální = venkovský neboli selský styl, přírodní, hrubě opracované dřevo. Je to prapůvodní forma nábytku, který v určitých obměnách existuje dodnes. Dřevo zvyšuje kouzlo a jeho krásu oceníte zejména v dnešní přetechnizované době.

Rustikální styl se však příliš nesnáší s dnešním moderním stylem, který reprezentuje především kov a sklo. Ale i tak lze zkombinovat tyto materiály, jelikož jsou všechny přírodní. Také lze vhodně kombinovat rustikální styl se starožitnými kusy kuchyně. Zvláště pak, když máte nějaký krásný kousek po babičce – např. starou starožitnou kuchyňskou komodu a chcete v podobném stylu zařídit svou novou kuchyň, vhodná je právě rustikální kuchyně.

Klasické dřevo zaručuje opravdu kvalitní vlastnosti, pevnost, dlouhou životnost a dalo by se říct, že se jedná o nejkvalitnější materiál pro účel kuchyně či nábytku, ovšem dnes také za vyšší cenu, než běžné dřevotřískové imitace dřeva. Vyšší Cena zde, ale více než jinde zaručuje lety prověřenou kvalitu materiálu. Jako hlavní materiály se používají: masivní dub, buk, bříza, hrušeň, jasan, ořech, borovice, smrk, třešeň, olše, atd. Tedy barevně různé typy dřeva, zpravidla navíc v různých odstínech moření. Dubové dřevo je dostatečně tvrdé a pro své vlastnosti, taky velmi oblíbené. Každé dřevo se vyznačuje trochu jinými vlastnostmi, které ovlivňují jejich následné chování a vlastnosti v dlouhodobém hledisku, proto je dobré věnovat pozornost výběru materiálu a důkladně se u prodejce informovat, některé dřevo je měkké – např. bříza, což naznačuje rychlejší opotřebení atd. Také je oblíben lakovaný povrch v odstínech béžové či slonové nebo bílé barvy. Působí čistým a luxusním dojmem díky svému vysokému lesku. Tělo skříněk může být sestaveno z dýhovaných – odlehčených desek, nebo z lamina s upraveným povrchem.

Také různý dekor povrchu skříněk umožní široký výběr i zdobnějšího stylu. Někteří výrobci užívají i ruční patinu, která dodá povrchu speciální vzhled. Povrch může být také voskovaný, lazurovaný nebo kartáčovaný. Na dřevěné masivní dvířka se hodí kvalitní kování, které by mělo být dostatečně pevné pro manipulaci s dřevěnými – tedy o něco těžšími dvířky, hodí se i kovové úchytky, nebo různé jiné, také mnoha typů. Ostatní funkční prvky v těchto kuchyních jsou stejné, jako u běžných linek, a tak zde mohou být využity posuvné lišty a různé jiné moderní vybavení napomáhající funkčnosti kuchyně. Skříňky mohou být také prosklené a to také různými typy skel nebo vitrážemi.

Tyto kvalitní kuchyně jsou na trhu v nabídce jak typizované, tak si je lze nechat vyrobit na zakázku a na míru, kdy si můžete sami navrhnout svou novou kuchyň, včetně všech detailů a ve vašem osobitém designu a lze si také nechat vyrobit na míru sladěný nábytek např. do jídelny. Dněšní výrobci nabízejí také mnoho labužnických prvků v těchto luxusních kuchyních, kdy si můžete vybírat z různých zdobných sloupků, např. proutěných detailů, či frézované detaily. Každý výrobce nabízí své originální motivy nebo nápady. Každý výrobce také nabízí vestavné spotřebiče, které korespondují s nabízenými skříňkami a doplňky.

Věnujeme-li pozornost kuchyňské pracovní desce – je zde opět mnoho typů dekorů desek z umělých materiálů, vzhledu imitace žuly, kamene, dřeva, atd. ale i přírodní žulové desky.

Lze si vybírat z mnoha výrobců, jako jsou kuchyně Noblessa, Alnus, domácí klasika kuchyně Hanák, Sykora a mnozí další.

Autorka: Hana Kračmarová