Váš portál do světa gastronomie

Sterilizace kojeneckých lahviček v prostředí kuchyně

Sterilizace kojeneckých lahvičekDětské láhve, dudlíky a pomůcky pro přípravu mléka vyžadují svědomitou péči, aby se zabránilo množení bakterií. Novorozenci a kojenci jsou velmi náchylní k infekcím, a proto je nezbytné všechny tyto pomůcky pečlivě umývat, oplachovat a sterilizovat, abychom naše malé ochránily od zbytečných zdravotních potíží.

Proč sterilizovat?
Novorozenec nebo kojenec, zejména pokud není kojený, má malou obranyschopnost proti běžným mikrobům. Potrvá určitou dobu, než si ji vytvoří. V běžně čistém domácím prostředí si poradí s mikroby, které vdechuje, nebo se k němu dostanou ocucáváním předmětů. Někteří lidé namítají, že právě proto nemá sterilizace žádný smysl. Ale krmení je přece jen něco jiného: mléko je pro mikroby ideální živnou půdou, a to hlavně při pokojové teplotě. Zatímco se dítě může velmi snadno vypořádat s mikroby, které má na prstech, z láhve, jež byla ponechána v teplé místnosti, se mu do těla může dostat takové množství mikrobů, které dokáže způsobit průjem či zvracení. Průjmy jsou stále jednou z nejčastějších příčin přijetí malých dětí do nemocnice a dítě ohrožují především následnou dehydratací.

Jak dlouho sterilizovat?
Názory na tuto otázku se různí, ale určitě bychom měli sterilizovat minimálně v prvních šesti měsících života, někdy se doporučuje až rok. Na jedné straně je pravda, že u dítěte, které už leze a ochutnává vše, co je v dosahu, to se sterilizací není potřeba přehánět – samozřejmě při dodržování určitých hygienických zásad. Na straně druhé, dáváme-li do lahvičky již zmiňované mléko, neuškodí jí alespoň občasná sterilizace u dětí jakéhokoliv stáří.

Způsoby sterilizace
Ke sterilizaci kojeneckého vybavení si můžeme zvolit některou z doporučovaných metod – vyvařování, parní sterilizátor do mikrovlnné trouby, parní sterilizátor elektrický, nebo tzv. „sterilizaci za studena“. Záleží na našich možnostech časových, prostorových a na dostupném vybavení.

Bez ohledu na způsob sterilizace je nutné napřed všechny předměty pečlivě vyčistit, a to co nejdříve po jejich použití. Na láhve a jiné nádoby použijeme horkou vodu, obvyklý mycí prostředek na nádobí a kartáč na mytí láhví. Na nejhůře dostupná místa nám pomůže dosáhnout malý kartáček. Dudlíky obrátíme vnitřkem ven. Je-li některý z nich slizký, omyjeme jej solí. Potom všechny důkladně opláchneme a přesvědčíme se, že je dírka v savičce prostupná. Důkladné vyčištění a odstranění zbytků mléka je velmi důležité, protože sterilizace odstraňuje pouze mikroorganismy na povrchu a patogeny pod zaschlou krustou neodstraní ani ta nejlepší sterilizační metoda. Dalším úkrytem pro mikroorganismy mohou být praskliny a poškozený povrch předmětů. Takových věcí se raději zbavíme.

Vyvařování
Použijeme větší nerezový hrnec, který naplníme studenou vodou a vložíme do něj předměty, které chceme sterilizovat. Všechny předměty musí být ponořené pod hladinou. Dále se ujistíme, zda v nich nevznikly vzduchové kapsy. Hrnec přikryjeme poklicí a vodu uvedeme do varu, vaříme po dobu pěti minut. Vyvařené předměty necháme chladnout v hrnci a hrnec odkryjeme teprve tehdy, až budeme láhev či dudlík potřebovat.
Bezpečná doba použití jsou tři hodiny po sterilizaci, pokud jsou věci ponechány v zakrytém hrnci. Poté je musíme znovu převařit.
Tento způsob sterilizace je levný, lahvičky se však dříve opotřebují.

Parní sterilizátor do mikrovlnné trouby
Je to vlastně přepravka na lahvičky, která se naplní vodou a nechá převařit v mikrovlnné troubě. Do přepravky se vejde zhruba pět lahviček, někdy mívá také přihrádky na dudlíky, savičky a jiné malé části. Sterilizátor se naplní 150-200 ml vody, lahvičky se ukládají dnem vzhůru a vloží se do mikrovlnné trouby na 8-10 minut.
Pozor, do mikrovlnné trouby nepatří kovové předměty a i u ostatních pomůcek se musíme předem přesvědčit, jestli vydrží var.
Lahvičky vytrží opět sterilní tři hodiny.
Sterilizátory do mikrovlnné trouby jsou o dost levnější než elektrické. Před nákupem je dobré zkontrolovat si rozměry Vaší mikrovlnné trouby. Pro menší mikrovlnky je dnes již možné pořídit si sterilizátor s nižším víkem s celkovou výškou 170 mm.

Elektrický parní sterilizátor
Elektrický parní sterilizátor je samostatný elektrospotřebič. Pomůcky určené pro sterilizaci se vkládají dovnitř společně s určitým množstvím vody dle instrukcí výrobce. Sterilizátor se uzavře a zapne – vlastní proces sterilizace trvá asi deset minut a poté se přístroj automaticky sám vypne. Další tři minuty je potřeba k chladnutí. Dříve přístroj neotvírejte, hrozí opaření horkou párou! Uvnitř zavřeného přístroje vydrží předměty sterilní opět tři hodiny.

Sterilizace za studena
Předměty ponoříme do nádobky se studenou vodou a přidáme pouze sterilizační tablety nebo roztok. Předměty musí být zcela ponořené pod hladinou – láhev, která plave na povrchu, nebude sterilní. Některé přípravky obsahují speciální perforovaný talíř, který udrží všechny pomůcky dokonale pod hladinou.
Sterilizace trvá 15-30 minut, dle pokynů výrobce. Předměty v roztoku zůstanou sterilní 24 hodin, pokud se jich nedotkneme a nevyndáme je. Z nádoby vše vyjímáme pomocí čistých kleští či hygienického klipu. Vyjmutou láhev stačí od sterilizačního roztoku nechat pouze okapat, přesto se doporučuje lahvičky vypláchnout převařenou zchlazenou vodou. Po 24 hodinách je nutné sterilizační roztok vyměnit.
Sterilizace za studena je ideální všude tam, kde není možnost jiného způsobu sterilizace – dovolená, chata, návštěva, apod. Při běžném domácím používání šetří čas i elektrickou energii.

Několik hygienických zásad závěrem
– Umyjte si ruce, kdykoli se chystáte pracovat s dětskými lahvičkami.
– Sterilizujte kromě lahviček také vše, co používáte na odměřování, míchání nebo uchovávání hotového mléka. To znamená všechny odměrky, nádoby na míchání, vodu.
– Rychle mléko ochlaďte – nejlépe uložením do ledničky, pokud je ještě horké. Bakterie se nemohou nebezpečně rozmnožit, je-li mléko vařící nebo naopak chladné.
– Udržujte mléko v chladu, dokud je dítě nechce – nedávejte láhev ohřát dříve, než se dítě vzbudí. Nikdy nedávejte mléko do termosky ani do elektrického ohřívače.
– Vylijte mléko, které dítě nevypije – neschovávejte nevypitou půlku láhve ani nevracejte zbytek, který už není sterilní, do nádoby se sterilním mlékem v ledničce.

Autorka: Jana Němcová

3 komentáře

  1. Andrea

    A sterilizujete si taky prso před kojením?
    Sterilizace je nesmysl. Jak autorka sama podotýká, dítě dostane do těla spoustu mikroorganismů i jinde než z lahvičky při pití. Jasně, že v mléce se bakterie množí lépe, ale pro jejich redukci na přijatelné množství (tedy takové, jako má dítě na rukou nebo na předmětech, které cucá) postačí úplně vymytí v teplé vodě.
    My jsme našemu synovi (teď 2,5 roku) nikdy nic nevyvařovali, ani plenky (používali jsme látkové). Nikdy nebyl nemocný, ani jednou v životě neměl průjem, nezvracel (kromě občasného kojeneckého ublinknutí), neměl vyrážku a opruzeniny téměř nezná.
    Ono totiž k vybudování zdravého imunitního systému se ten imunitní systém musí na začátku setkat s nejrůznějším množstvím bakterií – svých nepřátel, aby se je naučil rozpoznávat. A právě doba kojení je pro to klíčová, tehdy má kojenec obranyschopnost z mateřského mléka a je proti infekcím chráněn. Právě v té době by se měl vystavovat běžným bakteriím, které jsou všude okolo nás, na i ve všem. Sterilizace mu tuhle příležitost bere, pak se nedivme, že jsou děti stále nemocné a mají alergie.

  2. Tereza Brodská

    Dobrý den, jaké používát lahvičky pro miminka? Používala jsem AVENT, ale je jich moc na trhu.. našla jsem značku CHERUB BABY prý se samy zabarvují když jsou horké (ideální pro manžela ať se nespálí) :-D

  3. Silva

    Taky jsem neměla sterilizátor, řešila jsem to hodně horkou vodou a octem. Ten ráda používám i pro praní mimi věcí. A na čištění nádobí jsem ráda používala prostředky od NUK. Já tím myla třeba i dětskou vaničku a plastové hračky, kousátka a tak. A v pohodě, stačilo. Spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑