Coca ColaPro někoho to je nejoblíbenější nealkoholický nápoj, pro jiného kalorická nezdravá bomba, které se vyhýbá obloukem. Ať tak či tak, perlivý tmavý nápoj zvaný Coca-Cola zná prostě asi úplně každý. Letos bublinková limonáda s kofeinem oslaví už 124. narozeniny. Za tu dobu se toho kolem “koly” spousta událo a vznikla i řada mýtů.

Coca ColaNěkdo třeba tvrdí, že se v Coca-Cole za 4 dny rozpustí hřebík. Jiný používá toto pití coby odstraňovač skvrn a další užívá kolu po lžičkách při žaludečních obtížích. Není od věci, že nápojový sirup (tehdy ještě bez jména) vyrobil právě lékárník. Stalo se tak roku 1886 v Atlantě v USA. Účetní Johna Stytha Pembertona pak o něco později dal nápoji jméno a doporučil také typ písma, který je na lahvích dodnes. Tehdy ještě Coca-Cola, respektive onen sirup smíchaný se sodovkou, stál v lékárně Jacob´s pouhých pět centů a během prvního roku se pohybovaly průměrné prodeje okolo 9 sklenic denně.

O sedm let později už byla zaregistrována ochranná známka a dnes je “kola”, která se také spolupodílí na vzniku obecné jednotné představy Santa Clause coby usměvavého dědečka s vousem, vyvážena až na pár zemí (třeba Irák, Írán) do celého světa, přičemž nejvíce jí zkonzumují, světe, div se, Mexičané a Islanďané! Češi ji poprvé ochutnali v roce ukončení druhé světové války. Od té doby se Cola už ocitla i ve vesmíru. V roce 1985 se proletěla na palubě raketoplánu.

Původní receptura byla dokonce už jednou změněna, ale po neúspěchu se výrobce vrátil k původnímu složení. Přesný recept je tajný, co však víme, je, že přečištěná voda se smíchá s koncentrátem, a tak vznikne sirup, který je základem nealkoholického nápoje. K tekutině obsahující přesný poměr vody a sirupu se přidá oxid uhličitý. Hotový nápoj je na uzavřené lince plněn do přísně kontrolovaných láhví, které nakonec uzavře zátkovací stroj. Od roku 1950 se prodává nápoj také v plechovkách, a to pro potřeby americké armády.

A nyní pár zajímavostí z oficiálního webu Coca-Coly:

* Kdyby se všechna dosud vyrobená Coca-Cola naplnila do láhví a ty byly rovnoměrně rozdány obyvatelům zeměkoule, na každého jedince by vyšlo 678 láhví, což představuje více než 191 litrů nápoje.

* Jeden z největších Coca-Cola emblémů na světě se nachází v Aricu v Chile, na vrchu “El Hacha”. Je zhotovený ze 70 000 kusů skleněných láhví o váze 7 kilogramů a jeho rozměry jsou: šířka 122 metrů, výška 40 metrů.

* Pokud by Niagarským vodopádem protékalo rychlostí 6,8 milionů litrů nápoje za minutu veškeré množství dosud vyrobeného nápoje Coca-Cola, trval by tento průtok déle než jeden celý den – přesně by to činilo celkem 38 hodin a 46 minut.

* Automat na Coca-Cola nápoje umístněný v roce 1988 v hale moskevského Hotelu Meždunarodnaja byl prvním nápojovým automatem na trhu tehdejšího Sovětského svazu.

* V Jižní Africe se význam slova Coca-Cola, jejíž reklama bývá umístěna na taxících, shoduje v 11 místních dialektech s významem slova “hello”.

Další poněkud bizarní zajímavosti ze světa bublinkové limonády si můžete přečíst tady;-) http://www.coca-cola.cz/svet-coca-cola/zajimavosti/index.php