Při pohledu ven se v těchto dnech člověk doslova oklepe zimou. Co takhle zkusit se zahřát nějakým lahodným alkoholickým nápojem?

Mezi nejoblíbenější horké alkonápoje patří v naší zemi bezesporu grog – tedy rum zalitý horkou vodou. Variacemi na toto téma je horkou vodou zalitá slivovice nebo griotka. Všechny nápoje je možné osladit nebo nakapat do nich pár kapek citrónu. Někteří do grogu přidávají i punčové koření, javorový či jiný sirup nebo šťávu, případně i červené víno.

Právě víno svařené s hřebíčkem, novým kořením, skořicí a cukrem je dalším z oblíbených zimních nápojů, které člověka ohřejí třeba při lyžování na sjezdovce. Pokud si budete dávat svařák někde v bufetu, počítejte s tím, že bude asi trošku šizený a že víno nebude zřejmě nejkvalitnější. Na druhou stranu – i z horšího vína lze připravit ucházející svařený nápoj.

Pokud budete svařák připravovat doma, nevařte jej dlouho, aby vám z něj nevyprchal všechen alkohol! Ideální je nechat jej pouze krátce přejít varem, anebo svařit přísady v troše vody zvlášť, scedit, nechat vystydnout a teprve poté smíchat s vínem, které přivedeme pouze těsně pod bod varu.

Pokud chcete zůstat raději u tvrdého alkoholu, můžete vyzkoušet punč. Jeho základ opět tvoří tradiční rum. Recepty, jak uvařit tento sladký nápoj, se opět různí. Někdo do něj vedle rumu přidává i koňak, jiný pouze vodu či uvařený černý čaj. V žádném správném punči by pak určitě neměl chybět cukr a citrónová šťáva. Možné je doplnit nebo nahradit cukr medem a oblíbené je také dochucení zázvorovým sirupem.