KalendářBlíží se víkend a tak se opět dostává na výběr z akcí, které stojí za to navštívit. Tak co, dáte přednost bramborám nebo jablkům? Obě plodiny mají své slavnosti. Pokud máte raději něco tekutějšího, můžete vyrazit na medovinobraní. A nebo chcete na finále mistrovství republiky v míchání tataráku? Máte děti? Tak je vemte na poslední pastvu na kozí farmě.

Bramborová sobota
Termín: 1.10.2011
Co na vás čeká: Návštěvníci mohou v jednotlivých roubených chaloupkách na Veselém Kopci ochutnávat jídla připravená podle tradičních lidových receptů, například krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky, lepenici a další. Navíc budou připraveny k ochutnání různé odrůdy brambor od předních českých pěstitelů a přímo na místě si je zájemci budou moci koupit či objednat na konzumaci i uskladnění. Nebude chybět ani ohníček a pečené brambory. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž si mohou zhotovit hračku z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. K dobré náladě přispějí svými písničkami heligonkáři. V prodeji bude brožurka s recepty na tradiční bramborové dobroty.
Místo konání: Skanzen Veselý Kopec u Hlinska, Pardubický kraj
Vstupné: 80,- Kč, snížené pak 50,- Kč

Poslední pastva aneb Holky, domů!
Termín: 1.10.2011
Co na vás čeká: Pokud máte rádi dobrý kozí sýr, nebo se zajímáte o kozí farmy, jejichž provoz je veden v souladu s přírodou, pak se neváhejte vydat na kozí farmu Rozinka, kde se budete moci originálním způsobem rozloučit s létem. Těšit se můžete na symbolické zahánění stáda, povídání o chovu koz, nebo na ukázku dojení. Ochutnávka produktů z kozího mléka – jogurty, sýry a tvaroh. Výrobky jsou volně prodejné. Pohádka pro malé i velké, samozřejmě o kůzlátkách, různé soutěže a drakiáda.
Místo konání: Kozí farma Rozinka, Příční 147, Čelechovice na Hané
Vstupné: dobrovolné

Jablečný den
Termín: 1.10.2011 od 11 hodin
Co na vás čeká: Na nádvoří zámku Krásný dvůr se pro návštěvníky bude konat Jablečný den. Návštěvníci se budou moci těšit na prodej jablek různých odrůd, jablečných produktů a specialit. Bohatý doprovodný program např. ukázka moštování. Projížďky na koních a vystoupení s koňmi na louce pod zámkem. Prohlídky zámku s princeznou (12.30, 13.30, 14.30). Hudební a divadelní program na nádvoří zámku po celý den.
Místo konání: Zámek Krásný Dvůr, Krásný Dvůr 1, Louny
Vstupné: dobrovolné

Otevřené mistrovství republiky v míchání tataráku – finále 1. ročníku
Termín: 1.10.2011 od 15 hodin
Co na vás čeká: Máte rádi klasický český „tataráček“? Nenechte si ujít jedinečnou příležitost jej ochutnat v nejrůznějších podobách během finále Mistrovství republiky v míchání tataráku. Soutěž probíhá od 27. srpna 2011, kdy se soutěžící přihlašovali do kvalifikačního kola. Dva nejlepší postoupili do tohoto finále. Vítězný Tatar Beef bude zařazen do menu Angus Farm a nabízen celý rok pod jménem vítěze všem návštěvníkům. Přípitek Champagne Theophille a soběsucký minitataráček na uvítanou. Bohatý raut zaměřený na speciality z hovězího masa plemene Angus z vlastního chovu, ochutnávky různých druhů tataráků (jehněčí, losos, červená řepa, lilek…). Degustace speciálního angus tatar dle Vaška a Zlaťáka zjemněný slzou Armagnacu 1964, vinný a Champagne bar, doutníky a degustace speciálních destilátů
Místo konání: ABERDEEN ANGUS Steak House, Soběsuky 9, Nepomuk
Vstupné: 1500,- Kč

Medovinobraní
Termín: 1.10.2011 od 11 hodin
Co na vás čeká: Přijďte oslavit med a medovinu na novorenesanční zámek Stránov. Čeká vás také bohatý doprovodný program. Ochutnávka medovin. Historický šerm, kejklíři, polykač ohně, dobová hudba, tanečnice, prohlídky zámku a tržiště v předzámčí. Návštěvnická soutěž o medovinu roku.
Místo konání: Zámek Stránov, Jizerní Vtelno 83, Jizerní Vtelno, Středočeský kraj
Vstupné: pořadatel nezmiňuje

Kam se o víkendu vydáte?

Zdroj: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/