Dnes slaví svátek všichni Martinové a jak všichni milovníci dobrého jídla a pití vědí, je to den, kdy se otevírá mladé víno – svatomatinské. Dnes přesně v 11 hodin a 11 minut se otevřou jeho první láhve! K této slávě pak neodmyslitelně patří i svatomartinská husa. To vše zabaleno do svatomartinských slavností pak tvoří jádro víkendových gastronomických akcí po celé republice. K tomu se ještě můžete podívat na pomalu končíci farmářské trhy nebo na Hubertovu jízdu.

Svatomartinské posvícení
Termín: 12.11.2011 od 11 do 17 hod.
Co na vás čeká: Přijďte se podívat na příjezd rytíře Martina na bílém koni při sobotním stmívání a na pochod zámeckým parkem za svatomartinskými světýlky. Můžete se těšit na husí hody, ochutnávky svatomartinského vína a kejklíře.
Místo konání: Zámek Loučeň, Loučeň 1, Region Středočeský
Vstupné: 100-130 Kč

Martinské hody v Radějově
Termín: 12.11.2011 od 9 hod.
Co na vás čeká: Tradiční Martinské hody v obci Radějov. Oslavte tento svátek, tak jak se slavil kdysi. Součástí je i krojovaná obchůzka a zvaní po vesnici. Večer pak na vás čeká samotná oslava.
Program oslav:
9:00 – vyžádání hodového práva u obecního úřadu
10:00 – mše svatá
11:00 – krojovaná obchůzka, zvaní po dědině
19:30 – hodová zábava ve SSC
Místo konání: obecní úřad Radějov, Region Jihomoravský
Vstupné: 50,- Kč (pouze na večerní zábavu)

Slavnost Svatomartinských vín v Hustopečích
Termín: 12.11.2011 od 10 hodin
Co na vás čeká: Přivítání mladých Svatomartinských vín a ochutnávka Martinské husy ve městě Hustopeče. Na náměstí na vás čekají slavnosti s programem včetně živé cimbálové muziky. Od 10.00 je otevřen stan se svatomartinskými víny. Slavnostní fanfáry zahajující program zazní v 11 hodin 11 minut.
Místo konání: Dukelské náměstí, Hustopeče, Region Jihomoravský
Vstupné: zdarma

Farmářské trhy – Zabíjačkové hody
Termín: 12.11.2011 od 8 hodin
Co na vás čeká: Poslední farmářské trhy v tomto roce budou ve znamení zabíjačkových hodů. Přijďte se nasytit vepřovými pochutinami, nebo zakoupit další produkty jako sýry nebo víno, které se zde budou prodávat.
Místo konání: Areál pivovaru Ferdinand, Benešov, Region Středočeský
Vstupné: zdarma

Hubertova jízda
Termín: 12.11.2011 od 12 do 17 hodin
Co na vás čeká: Celý areál zámku bude v tento den patřit koním, jídlu a vínu. Stejně jako po celé republice se i tady budou ochutnávat mladá vína a jíst se bude tradiční martinská husa.
Místo konání: Zámek Slavkov – Austerlitz, Palackého nám. 1, Slavkov u Brna, Region Jihomoravský
Vstupné: zdarma

Vyberete si nebo pojedete na jinou víkendovou akci?

Zdroj: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/