Říkáte si, co tu dělají párky? Tak ony jsou párky a “párky”, že? A dobré párky se dají připravit nejen klasicky – ohřátím, ale mohou mít nejrůznější podobu. V tomto poměrně neformálním pokrmu se ideálně doplňují s jemnou chutí hrášku a chladivou příchutí máty.

Ingredience:
4 párky
120 g prorostlé slaniny nakrájené na kostičky
1 jemně nasekaná cibule
1/2 jemně nasekaného stroužku česneku
180 ml bílého vína
180 ml vody
1 bobkový list
sůl
pepř
3 lžíce nasekané čerstvé máty
450 g čerstvého nebo mraženého hrášku.

Postup:
Párky vložíme do hrnce a zalijeme dostatěčným nožstvím vody. Přivedem do varu, oheň stáhneme a pomalu vaříme. Odklopené vaříme asi 5 minut, vyjmeme a necháme okapat na ubrousku. Dáme stranou.

Slaninu na mírném ohni smažíme, doku nepustí tuk. Pak oheň zesílíme a opečeme dozlatova. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.

Do tuku po slanině přidáme cibuli a česnek a smažíme, dokud cibule nezměkne. Nesmí však zhnědnout! Přidáme vodu, víno, bobkový list, slaninu, mátu, sůl a pepř. Přivedem do varu a oheň stáhneme. Přidáme párky a vaříme částečně přiklopené asi 20 minut.

Používáme-li čerstvý hrášek, přidáme ho zároveň s párky. Máme-li hrášek mražený, přisypeme až na posledních 5 minut vaření. Párky vyjmeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k hrášku a podle potřeby znovu prohřejeme. Dírkovanou sběračkou upravíme na talíře.