Ratatouille je jedním z nejznámějších pokrmů francouzské kuchyně. A my si dnes tento zeleninový pozdrav ze slunné Francie představíme.

Ingredience:
2 na plátky nakrájené lilky (s odříznutými konečky)
4-6 cuket
3-6 polévkových lžic olivového oleje
2 oloupané a na tenké plátky nakrájené cibule
2 zelené papriky bez semínek nakrájené na cca 2,5 cm kousky
2 čajové lžičky nasekané čerstvé bazalky nebo 1 čajovou lžičku sušené bazalky
1 velký stroužek utřeného česneku
900 g oloupaných zralých rajčat nakrájených na čtvrtky
sůl
pepř
140 ml suchého bílého vína

Postup:
Plátky lilků lehce osolíme a položíme zhruba na 30 minut na papírovou utěrku uschnout. Opláchneme je a znovu osušíme. Cukety nakrájíme na silnější plátky a prozatím necháme stát.

Na velké pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce olivového oleje a lehce osmažíme cibuli, zelené papriky a cuketu. Zeleninu přidáme do kastrolu a na pánev položíme plátky lilků. Smažíme do zahnědnutí obou stran lilků a poté přidáme do kastrolu k ostatní zelenině. Olej na smažení přiléváme podle potřeby.

Na pánev s olejem dáme česnek a rajčata a smažíme 1 minutu. Poté přidáme česnek i rajčata se zbytkem oleje do kastrolu ze zeleninou. Ochutíme bazalkou , solí, pepřem a vínem a na středním ohni přivedeme k varu. Pokud by zelenina během vaření potřebovala šťávu, podlijeme ji trochou bílého vína.

Když už je zelenina měkka, přendáme ji na servírovací mísu a zbylou šťávu necháme na prudkém ohni vypařit, až nám v kastrolu zůstanou pouze asi 2 polévkové lžíce tekutiny. Před podáváním polijeme ratatouille šťávou z kastrolu.