Zdeněk Pohlreich: Vejce nebo slepiceZdeňka Pohlreicha vám není třeba představovat. Setkáváte se s jeho jménem často nejen na stránkách Nové kuchyně, ale i v televizi, časopisech a také na pultech knihkupectví. A právě v této souvislosti ho zmiňuji. Před několika týdny mu totiž vyšla další kuchařka, která je nazvaná Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny. Název hovoří za vše a není tedy třeba dlouze koumat nad tím, jaké recepty si pro čtenáře Zdeněk Pohlreich tentokrát připravil. Takže to nebudu zdržovat ani já a jdeme si zalistovat touto kuchařkou.

Knihu otevírá průvodce porcování kuřete. Což je dvojstránka, kde jsou nafoceny jednotlivé kroky a věřím, že nejen ti začínající kuchaři ji ocení. Když si vezmu, jak by se něco podobného hodilo mně v dobách, kdy ještě nebyl ani YouTube, tak… ;)

Zdeněk Pohlreich: Vejce nebo slepiceA pak již žádné velké řeči a jde se rovnou na věc. Ty jsou rozděleny do několika kapitol se všeříkajícími názvy:
– vejce
– kuře
– slepice, kouhout
– perlička
– kachna
– husa
– krocan, krůta
– křepelka
– bažant, koroptev
– holoubata

Každá z kapitol začíná kratičkou předmluvou, následovaná tím, proč si kuchařky kupujeme – tedy recepty. Ty jsou jak jednoduché, tak i složitější, ale vždy vedou k báječně chutnajícímu pokrmu. A i vypadajícímu, protože u každého receptu je velká fotografie a vy se tak máte možnost pokusit o přiblížení se Mistrovu dílu i po vizuální stránce :)

Velmi povedenou knihu pak uzavírá krátký slovníček a vy se tak dozvíte třeba co to je, když se řekne “Rillette”.

Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – Zdeněk Pohlreich
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 184
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 178 × 247 mm, 683 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 299,- Kč (na bux.cz za 279,- Kč)