Dvanáct chutí rokuDvanáct chutí roku je v podstatě kuchařka věnovaná jednotlivým měsícům roku. Pro každý z nich v ní totiž najdeme kompletní sváteční menu. A protože jde o kuchařku napsanou českým kuchařem a navíc držící krok s dobou, tak se v ní setkáme s českými recepty ze sezónních surovin.

Dvanáct chutí rokuAutorem kuchařky Dvanáct chutí roku je Martin Jiskra – šéfkuchař hotelu AquaPalace, který najdete hned u vodního zábavního parku v Čestlicích u Prahy. Kdybyste náhodou nevěděli ;) A k přípravě receptů přistoupil dle mého velmi sympaticky.

Jak jsem naznačil v úvodníku, kuchařka je věnovaná původním českým receptům, ale upraveným do moderního hávu. Naštěstí nejde o nějaké samoúčelné úpravy, ale o varianty, které dávají smysl. Ano, některé recepty mohou odradit svojí zdánlivou náročností nebo použitými surovinami, ale byla by škoda, kdyby vás tyto překážky zastavily. Výsledek vaření podle této kuchařky totiž stojí za to. To ostatně můžete vidět i na ukázkách z knihy.

Každý recept je navíc doplněn tipem na nejvhodnější nápoj.

Dvanáct chutí rokuA když tu píšu o receptech, tak bych mohl dodržet tradici a zkusit zmínit ty, které mě zaujaly nejvíc. Tady jsou:
– kukuřičný krém a tomatová drť s olivami
– pečená hovězí žebra marinovaná v jihočeském pivu s kynutou cmundou
– vepřová panenka v kukuřičné mouce s křenovým nočkem a houbovým octem s pažitkou
– lanýžky – silně čokolodávočokoládové bonbony
– domácí rebarborový koláč s máslovou drobenkou a tvarohovo-vanilkovou pěnou

Myslím ale, že všech 48 receptů stojí za vyzkoušení ;) Tak co, zkusíte si doma “hotelovou kuchyni”?

Dvanáct chutí rokuDvanáct chutí roku – Čtyřchodová menu od ledna až do prosince – Martin Jiskra
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 176
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 215 x 305 mm, 970 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 349,- Kč (na bux.cz za 324,- Kč)