Konec světa nenastal, naopak přišel další nový rok a s ním i spousta gastronomických událostí. Do svého diáře si i letos můžete zaznamenat akce již dobře známé, ale také jednu ojedinělou. Mezi stálice rozhodně patří znojemský Jazz Fest nebo Masopust na Veselém Kopci. Poněkolikáté můžete navštívit Grand Restaurant Festival a Tříkrálový košt U Kapličky. Avšak lahůdkou mezi stálicemi je Týden michelinské kuchyně s francouzskou šéfkuchařkou Reine Sammut. Spolu s redakcí Gastronaut.cz vám přejeme dobrou chuť i v roce 2013!

Grilovaná kolena v Gril srubu Razula

2. ledna – 30. března 2013, Ski areál Razula, Velké Karlovice, region Zlínský

Pořád jen na kolena, na kolena, na kolena … Pokud jste vyrazili do Ski Areálu Razula ve Velkých Karlovicích, nepadejte na žádné části těla a vydejte se na šťavnaté grilované kolýnko do místního Gril srubu Razula. Kromě již zmiňovaného masitého zážitku zde na vás čeká stylové občerstvení v podobě polévek nebo třeba výborných borůvkových knedlíků. Sundejte lyže, snowboardy i běžky a hurá do srubu na pořádnou denní dávku dobrého jídla, které zahřeje a dodá energii. 18. a 19. ledna na vás navíc čeká doprovodný program s názvem Vepřové speciality na grilu, 1. a 2. března se těšte na Tradiční domácí kuchyni.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/grilovana-kolena-v-gril-srubu-razula-5384.html

Tříkrálový košt vín U Kapličky

5. – 6. ledna 2013, Vinařství U Kapličky, Zaječí, region Jihomoravský

Vydejte se hned první lednový víkend koštovat lahodná vína. Vinařství U Kapličky si pro své návštěvníky přichystalo jejich degustaci. Na degustačním listu se objeví mladá vína z kolekce Dalibor, Fresh Wine i Selection. A aby byla ochutnávka veselejší, celý večer bude hrát k tanci i poslechu cimbálová muzika.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/trikralovy-kost-vin-u-kaplicky-5381.html

Týden michelinské kuchyně

7. – 12. ledna 2013, restaurace Avantgarde, Evropská 17, Praha 6
Uprostřed zimy zalije restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammut, o níž se říká, že slunce servíruje na talíři. Podávat se budou čtyř až osmi-chodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci samotné Reine Sammut.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/tyden-michelinske-kuchyne-5383.html

Masopust na Veselém Kopci

12. ledna 2013, skanzen Veselý Kopec u Hlinska, region Pardubický

Masopustní období začíná a s ním i spousta slavností plných dávných tradic a typických pokrmů. Ani na Veselém Kopci tomu nebude jinak. Kromě prohlídky skanzenu a zhlednutí tradiční masopustní obhlídky na vás čeká také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-na-veselem-kopci-5147.html

Grand Restaurant Festival 2013

15. 1. – 28. 2. 2013, vybrané restaurace ve všech regionech ČR

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Nejlepší jídlo od maminky, specialita šéfkuchaře, sezónní potraviny a lokální receptury, celá degustační menu. To vše a mnoho dalšího nabídne tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/grand-restaurant-festival-2013-5014.html

Znojmo Jazz Fest

15. – 20. ledna 2013, Znojmo, region Jihomoravský

Propojení kouzelného prostředí města, hudby a lahodného vína nabídne Jazz Fest a to již pošesté. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/jazz-fest-5380.html

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí

19. ledna 2013, Kulturní dům, Mikulčice, region Jihomoravský

Spojení kysaného zelí a řízných pálenek se vyloženě nabízí. V Mikulčicích ochutnáte snad vše, co se dá ze zelí připravit. Jmenujme například pravou slováckou zelňačku, zelné placky a zelňáky nebo zelné ondráše a dále také tradiční krajové pečivo. Z pestrého zástupu pálenek budete moci ochutnat kořalku z meruněk, hrušek či ořechů.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/kost-ovocnych-palenek-a-kysaneho-zeli-5015.html

Otevřené sklepy a Kopání písku pro Vídeň

19. ledna 2013, Modré sklepy, Nový Šaldorf, region Jihomoravský

Kombinace soutěžního zápolení a ochutnávky novošaldorfských vín navazuje na dávnou historii Nového Šaldorfu. Degustovat se budou vína v klasickém podání, ale také vína lehce ohřívaná ve vodní lázni, aby vynikla jejich vůně a chuť. K jídlu se bude podávat staročeské občerstvení a jednotlivá družstva se utkají v recesistické soutěži kopání písku. Toto klání připomíná dávné kopání novošaldorfských sklepení. A samozřejmě nebude chybět ani tradiční cimbálová muzika.
Více zde: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/otevrene-sklepy-a-kopani-pisku-pro-viden-5013.html