A je to tady! Konec školního roku, začínají prázdniny, sezóna dovolených a to je škoda sedět doma. Zvlášť, když se po celé republice polinou vskutku báječné vůně a budou lákat na rozličná zákoutí české i zahraniční gastronomie. Blažení budou především příznivci piva, kteří si budou moci vybrat hned z několika pivních slavností. Nadšení cyklisté a degustátoři vín v jednom nechť se vydají na jižní Moravu a milovníci smradlavých tvarůžků do Loštic. Pak už zbývá navštívit pouze jahodový den a den pro gastronauty vskutku sváteční – Apetit festival, tentokrát v Pardubicích.

Chuť Jeseníků

20. června – 30. září 2013, Vybrané restaurace, Šumperk, Branná, Jeseník, Rýmařov, Sobotín, Velké Losiny, region Olomoucký

Po celé léto nabídne devět vybraných podniků to nejlepší z jesenické kuchyně. Vařit se budou tradiční pokrmy výhradně z lokálních surovin. Jelikož mají Jeseníky poněkud zpřetrhané tradice, je místní kuchyně silně ovlivněna i zahraničními zvyky a chutěmi. Objevíte zde pokrmy pocházející z Německa a Polska, ale také z Moravy a Slezska. Jako na každém správném festivalu, ani zde nebudou chybět také doprovodné akce a soutěže.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/chut-jeseniku-5939.html

Beerfest Olomouc

26. – 29. června, Korunní pevnůstka Olomouc, třída 17. listopadu, Region Olomoucký

Největší pivní festival se koná v moravské metropoli – městě Olomouc. Nenechte si ujít na stovku pivních značek, počínaje klasickými “desítkami” až po nejrůznější pivní speciály z produkce více než 30 pivovarů z ČR, regionálních pivovarů a minipivovarů. Prvních 1.500 návštěvníků získá pívo zdarma! Vystoupí Mig 21, Polemic, Kryštof, Sunshine nebo Václav Neckář se skupinou Bacily.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/beerfest-olomouc-5715.html

Jahodový den

29. června, Šťastná země, Karlovice, Region Liberecký

A jsme opět u nejsladších plodů léta – jahod! Že je jejich sezóna na vrcholku dokazují akce, které jahodám věnují celý den. V zábavném dětském areálu Šťastná země vás čekají jahodové dobroty i soutěže pro celou rodinu. Jahody si zde samozřejmě budete moci nakoupit na horší časy.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/jahodovy-den-5881.html

Pivovarská pouť

29. června, Areál pivovaru Strakonice, Podskalská 324, Strakonice, Region Jihočeský

Na akci Pivovarská pouť, která se koná v areálu pivovaru Strakonice, se můžete přihlásit do soutěže jedlíků a pochutnat si zde na hromadě výborných řízečků. Chybět nebude ani již tradiční Neckyáda a vystoupí zde kapela Rangers – Plavci a po nich se o zábavu postará rocková diskotéka.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/pivovarska-pout-5911.html

Expedice Krajem André

29. června 2013, Více míst, Hustopeče, region Jihomoravský

Projeďte se téměř čtyřicet kilometrů dlouhou trasou vedoucí krajem, kde vzniká odrůda André. Nic totiž nemůže být příjemnější, než spojení lahodného vína a překrásných výhledů do malebné jihomoravské krajiny. Celá stezka nabízí na deset zastavení s rozmanitými ochutnávkami vín a krajových specialit.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/expedice-krajem-andre-5308.html

Pivní slavnosti Cerhovice

29. června 2013, Areál za sokolovnou, Pražská 143, Cerhovice, region Středočeský

Pořadatelé těchto pivních slavností mysleli opravdu na všechno, a proto se můžete těšit na den plný dobrého jídla, pití a zábavy. Ochutnáte zde piva od celkem šestnácti pivovarů včetně piva nealkoholického. Smlsnete si na pokrmech na pivě připravených, na své si přijdou i vegetariáni a milovníci sladkého. A nudu zaženou nejrůznější soutěže pro malé i velké.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/pivni-slavnosti-cerhovice-5895.html

Loštické slavnosti hudby a tvarůžků

27. – 30. června, Náměstí Míru, Loštice, Region Olomoucký

Již poosmnácté nám pod nosem zavoněla akce Loštické slavnosti hudby a tvarůžků. Prodej tvarůžků, tvarůžkové klání, slavnostní ohňostroj – to vše Loštické náměstí slibuje, navíc můžete zavítat také do tamního muzea na smrduté sýry se specializující. Bohatý hudební program je na této akci samozřejmostí.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/losticke-slavnosti-hudby-a-tvaruzku-5929.html

Apetit Festival Pardubice

29. – 30. června, Dostihové závodiště Pardubice, Pražská 607, Pardubice, Region Pardubický

Pardubické dostihové závodiště tentokrát hostí jednu z nejlepších gastronomických akcí v kraji! Kam jinam byste se měli vydat na degustační menu z cvrčků, sarančat a sušených červů v podání Petra Ocknechta nebo menu připravené dvojnásobným držitelem michelinské hvězdy Romanem Paulusem? Máte strach? Podávat se budou nejen exotické speciality, ale také sezónní „normality“. K mání navíc bude více než 100 druhů piv a pivních speciálů.

Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/apetit-festival-pardubice-5307.html