Láska prochází kuchyníUž jste někdy dali nebo dostali jedlý dárek? Tedy takový, co se pak dá sníst? Nemyslím teď koupenou čokoládu nebo bonboniéru nebo upečený dort. Ale něco méně obvyklého a hlavně vyrobeného vlastními rukami dárce. Popřípadě ještě zabalené v dárkovém obalu domácí výroby. Když jsem něco podobného zkoušel před lety s našimi novými sousedy a nugátem s pistáciemi, tak potěšení na straně obdarovávaných bylo nehrané. Pokud hledáte inspiraci, čím jedlým můžete udělat radost vy vašim blízkým, pak byste rozhodně neměli minout knihu Láska prochází kuchyní. Její podtitul zní totiž dostatečně výmluvně: “Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek.”

Že je autorka Denisa Bartošová osobou nadmíru povolanou k tomu, aby nás zasvětila do tajů výroby a balení dárků, svědčí její dosavadní zkušenosti. Ty nasbírala spoluprací s časopisy Apetit, Albert nebo Gurmet jako dekor stylistka.

Čoko koláč s malinami

Čoko koláč s malinami

Celá kniha je rozdělena do částí podle kalendáře. To samozřejmě dává logiku, protože jedlé dárky připravujeme z čerstvých surovin a tak, aby ladily s ročním obdobím, ve kterém je dáváme.

Každý recept (v knize jich je přes 50) je doplněn i návodem k přípravě exkluzivního balení dárku. Sami znáte rčení, že pěkný obal prodává a u dárků to platí dvojnásob.

Směsi koření

Směsi koření

V závěru knihy se dokonce dostane i na naše zvířecí kamarády pejsky, kočky a ptáčky – i oni si přeci zaslouží nějaký ten dárek, ne? ;)

Nápadem, který ocení všichni ti, kdo se chtějí pustit do výroby jedlých dárků je sekce knihy, kde najdete jednak adresář obchodů, kde koupit některé potřeby, a jednak i šablony pro výrobu etiket či jmenovek, které si můžete rovnou i vystřihnout. Papír knihy je dostatečně tvrdý a tedy vhodný i pro toto použití.

A co v knize z receptů zaujalo mě? Jako milovníka marmelád určitě snídaňový set na týden (ano, hádáte správně – samé marmelády :)), dvoubarevná čokoládová pomazánka s lineckými žabkami, bylinkový olej a nebo ořechový chléb.

Láska prochází kuchyníDržím vám palce, ať jsou vaše jedlé dárky od nynějška přímo “k sežrání” :)

Láska prochází kuchyní – Denisa Bartošová
Nakladatel: Smartpress
Počet stran: 176
Vazba: Tvrdá
Formát: 210 x 290 mm
Rok vydání: 10/2013
Běžná cena: 499,- Kč (na smartpress.cz v rámci klubové ceny již za 424,- Kč)