Když se řekne „rychlý a lehký oběd“, většině z nás se vybaví něco kompromisního. Ale tohle jídlo je přesný opak – barevné, voňavé a plné chutí. Pečený květák s rajčaty získá díky uzené paprice jemně kouřový nádech, červená čočka dodá vydatnost a citronová šťáva celé kombinaci lehkost a svěžest. Na stole máte během půl hodiny zdravý a sytý pokrm, který si můžete doladit bylinkami podle nálady.

Ingredience:
1 střední květák
150 g červené čočky
200 g cherry rajčat
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky mletého římského kmínu
sůl podle chuti
čerstvě mletý černý pepř
šťáva z 1/2 citronu
hrst čerstvé petržele nebo koriandru

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozeberte na menší růžičky, omyjte a nechte krátce okapat.

2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte květák a cherry rajčátka. Zakápněte je 2 lžícemi olivového oleje, posypte paprikou, římským kmínem, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a dejte péct do trouby na 20–25 minut, dokud květák nezezlátne a rajčátka nezměknou.

3. Mezitím propláchněte červenou čočku a uvařte ji v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou cca 10 minut). Po uvaření slijte přebytečnou vodu.

4. Na pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje, krátce orestujte na jemno nasekaný česnek (cca 30 sekund) a přidejte uvařenou čočku. Promíchejte, stáhněte z ohně a ochuťte citronovou šťávou.

5. Podávejte tak, že na talíř rozprostřete čočku s česnekem a citronem, navrch dejte pečený květák a cherry rajčátka. Posypte čerstvou nasekanou petrželí nebo koriandrem podle chuti.