Lehký a výživný recept, který kombinuje zelenou čočku s rajčaty, špenátem a kořením. Tento pokrm je ideální jako hlavní jídlo nebo jako příloha – je bohatý na bílkoviny, vlákninu a vitaminy. Všechny ingredience jsou snadno dostupné v každém českém obchodě.

Ingredience:
250 g zelené čočky
1 lžíce olivového oleje
1 cibule (nakrájená nadrobno)
2 stroužky česneku (nasekané)
400 g drcených rajčat (z konzervy nebo čerstvých spařených a oloupaných)
100 g čerstvého listového špenátu
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
sůl a pepř dle chuti
pár kapek citronové šťávy (dle chuti)

Postup:
Zelenou čočku předem propláchněte studenou vodou a poté ji uvařte ve vroucí osolené vodě do změknutí, přibližně 25 až 30 minut. Sceďte ji a odložte stranou.

Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a restujte ji dozlatova, přibližně 5 minut. Přidejte česnek a krátce orestujte, asi půl minuty, dokud nezačne vonět.

Přimíchejte mletý kmín a papriku, promíchejte a hned přidejte drcená rajčata. Nechte směs probublávat přibližně 10 minut, aby se chutě spojily a omáčka lehce zhoustla.

Poté přidejte vařenou čočku a čerstvý špenát. Promíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud špenát nezvadne. Dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.

Podávejte teplé jako hlavní jídlo, například s celozrnným chlebem nebo rýží.