Krémová topinamburová polévka je lahodné a výživné jídlo vytvořené ze sezónních a v Česku běžně dostupných surovin. Topinambury obsahují mnoho vlákniny, vitamínů i minerálů a jsou skvělou alternativou k bramborám. Jemný nádech pečeného česneku a trocha tymiánu dodávají této polévce krásně zaoblenou chuť.
Ingredience:
500 g topinamburů
1 celá palička česneku
1 větší cibule
1 polévková lžíce olivového oleje
750 ml zeleninového vývaru
1 čajová lžička sušeného tymiánu
1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
sůl a pepř podle chuti
rostlinná smetana (např. ovesná) – na dochucení a ozdobu
čerstvé bylinky na ozdobu (např. pažitka nebo petrželka)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z horní části celé paličky česneku odřízneme vrcholek, pokapeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 minut, dokud česnek nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
Mezitím si připravíme topinambury – důkladně je očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou (nemusíme je loupat, pokud je slupka nepoškozená) a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo.
Ve větším hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli a restujeme do sklovata. Přidáme nakrájené topinambury a krátce orestujeme. Poté přidáme tymián, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 20–25 minut, dokud topinambury nezměknou.
Upečený česnek necháme mírně zchladnout a poté z jednotlivých stroužků vytlačíme kašovitou dužinu, kterou přidáme do polévky. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Při podávání ozdobíme lžičkou rostlinné smetany a čerstvými bylinkami.
Napsat komentář