Tento tradiční domácí kompot je skvělým způsobem, jak si pochutnat na ovoci zdravě a přirozeně. Spojení jablek, hřebíčku a skořice nejen zahřeje, ale také podpoří trávení i imunitu. Skvělé jak teplé, tak vychlazené jako osvěžující svačina nebo doplněk k lehkému obědu.

Ingredience:
4 velká sladkokyselá jablka (např. Jonagold nebo Gala)
750 ml vody
1 lžička celého hřebíčku
1 celá skořice (tyčinka)
1 lžíce medu (volitelně, podle sladkosti jablek)
1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostky nebo plátky – není nutné loupat, pokud máte domácí nebo bio jablka.

Do středního hrnce nalijte vodu, přidejte hřebíček, skořici a přiveďte k varu.

Přidejte jablka a vařte na mírném plameni přibližně 10 až 12 minut, dokud jablka nezměknou, ale zároveň si zachovají tvar.

Vypněte plamen, přidejte med a citronovou šťávu, promíchejte a nechte krátce odstát, aby se chutě propojily.

Kompot můžete podávat teplý nebo nechat vychladnout a uchovat v uzavíratelné nádobě v lednici až 3 dny.

Skvělý jako samostatný dezert, příloha k palačinkám anebo jako zdravý základ do kaší a jogurtů.