Tento zdravý jablečný koláč je voňavý, vláčný a ideální volbou pro chladnější dny. Díky celozrnné mouce, jablečnému pyré a tuzemskému rumu nabízí skvělý kompromis mezi zdravým životním stylem a chutným moučníkem, který si můžete dopřát s čistým svědomím.

Ingredience:
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g jemně strouhaných jablek (asi 1 větší jablko)
50 g jablečného pyré bez cukru
2 vejce
70 ml rostlinného oleje (např. řepkový nebo slunečnicový)
80 ml rostlinného nápoje (např. mandlové nebo ovesné mléko)
2 lžíce tuzemského rumu
60 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička skořice
špetka soli

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev). Připravte si menší pekáč nebo dortovou formu (o průměru asi 20 cm) a lehce ji vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem.

V míse smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.

V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Poté přidejte olej a jablečné pyré, promíchejte. Vmíchejte také rostlinný nápoj a tuzemský rum.

Postupně začněte přidávat suchou směs do tekuté, neustále míchejte, až vznikne hladké těsto. Na závěr přidejte nastrouhaná jablka a jemně je do těsta zapracujte.

Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch stěrkou.

Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud povrch krásně nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

Nechte koláč chvíli chladnout ve formě, poté přeneste na mřížku a před podáváním ho můžete posypat trochou mletého kokosu nebo ořechů (volitelné).