Tento zdravý a sytý pokrm spojuje libové hovězí maso s bohatstvím zeleniny a přirozeně sladkých batátů. Díky pomalému dušení vzniká výtečně dochucené jídlo, ideální pro chladnější dny i pro ty, kteří dbají na zdravý životní styl. Všechny suroviny jsou běžně dostupné v českých obchodech a přirozeně bez konzervantů.


Ingredience:
400 g libového hovězího masa (například zadní nebo kýta), nakrájeného na kostky
1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
1 mrkev, nakrájená na kolečka
1 menší cuketa, nakrájená na půlkolečka
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 batát (cca 200 g), nakrájený na kostky
400 ml zeleninového vývaru
1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
1 lžíce olivového oleje

Postup:

Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli do sklovata. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte.

Poté přidejte kostky hovězího masa a opečte je ze všech stran dohněda. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte tymián a promíchejte.

Do hrnce přidejte mrkev, batáty a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte dusit pod pokličkou na mírném ohni asi 50 minut, dokud maso nezměkne.

Po 50 minutách přidejte papriku a cuketu a vařte dalších 10–15 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale ne rozvařená.

Servírujte teplé jako hlavní chod, případně doplňte čerstvými bylinkami podle chuti.