FoodparadeV zahradách zámku Troja mohli milovníci dobrého jídla na začátku babího léta ve dnech 8. 9. a 9. 9. 2012 navštvívit druhý ročník Foodparade, festivalu jídla a pití, který pořádala škola vaření Chefparade. Krásné zahrady Trojského zámku ve spojení se slunečným počasím přilákaly na festival téměř 7 500 malých i velkých labužníků.

FoodparadeDegustační menu, nápoje a delikatesy mohli návštěvníci Foodparade ochutnávat u 43 stánků. Představily se restaurace Dock House, Dolce Villa Hotel, Green House, Krystal Mozaika Bistro, Le Patio, Máneska, Maximum, Mercato, Molekulární catering, Mozaika, New York Café, Občanská plovárna, Sushitime, U Modré Kachničky Original, U Modré Kachničky Retro, Zorbas, škola vaření Chefparade a společnost MAKRO.

Návštěvníci si mohli labužnicky pochutnávat na čerstvém tataráku ochuceném pikantní marinádou s mangem a cibulí, zvěřinovém ragú na červeném víně s hříbky podávané v grilovaném jablku, zeleném kari s kokosovým mlékem, bambusem a krevetami podávané s jasmínovou rýží, pečeném halibutovi s pikantním asijským salátem nebo s restovanou zeleninou, odleželém hovězí v domácí medové housce s rajčaty, sladkou cibulí a houbami, mušlích na víně, šlehaném mascarpone s vanilkou a čerstvou maracujou nebo Créme Brulée a mnoha dalších specialitách.

FoodparadeNápojová sekce byla také bohatě zastoupena a nabízela široký výběr nealko i alkoholických nápojů. O pitný režím se postarali Dobrý Cider, doubleshot, La Caoba, Nescafé Dolce Gusto, Pivovar Chotěboř, Stars of the Bars, The Coca-Cola Company, True Tea, Vinice Salabka a WineWorld.

WineWorld, renomovaný dovozce kvalitních vín z celého světa včetně Moravy a Čech a jeden z partnerů festivalu, vybral k jídlům vhodná vína a rozdělil je do několika skupin podle vybraných kuchyní.

V sekci delikatesy byli v letošním roce mezi zúčastněnými aKoření, Cukrárna Saint Tropez, Chorvatské ryby, bistro Chuťpoint, Italfood, Kozí vršok, La Bottega di Aromi , La Bottega di Finestra, Lucie Glaister Chocolate Truffles, palačinkárna Galetka, Pasta Art, pekařství La Petite France a Vanilkové lusky.

FoodparadeFoodparade byl obohacen i o doprovodný program, který se konal v Konírně Trojského zámku. O slavnostní zahájení se postarala společnost MAKRO filetováním čerstvě uloveného halibuta. Halibut vážil necelých 100 kg, byl uloven u pobřeží na severu Norska a čerstvé filety z něj následně posloužili na přípravu festivalového menu.
Zajímavými lákadly byly kávové degustace nejen z nabídky pražírny doubleshot, které vedl spolumajitel pražírny doubleshot a mezinárodně akreditovaný degustátor kávy Jarda Tuček.

Z kuchařských show nejvíce přihlížející udivovala show Petr Koukolíčka a ukázka molekulární gastonomie během níž připravoval mimo jiné horkou kuřecí polévku „na vidličku“ a Nitro kapučíno v tekutém dusíku.Bylo možné obdivovat šikovnost kuchařů národního týmu AKC ČR a prohlédnout si výstavu jejich soutěžního studeného menu, se kterým nás budou reprezentovat na kuchařské olympiádě v Erfurtu v říjnu 2012.

Lektor školy vaření Chefparade Radek Jakubec si připravil Podzimní menu, dozvěděli jste se více o Polské gastronomii, zdravé výživě a životním stylu, mohli jste se zaposlouchat do krásného povídání o víně, poznávat destiláty a na závěr se podívat na ohnivou barmanskou show.

FoodparadeFoodparade tradičně nezapomněl ani na děti, v dětském koutku po oba dva dny probíhaly kurzy vaření a jiné aktivity. Děti se pod vedením lektorů ze školy vaření Chefparade mohly naučit, jak připravit rajčatovou polévku, quesadillu se zeleninou, rizoto nebo flambované palačinky. Kromě kurzů vaření bylo mezi dětmi velmi oblíbené malování na obličej, kreativní dílny s kulinářskou tématikou, zábavné soutěže a nechyběl ani skákací hrad.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem účastníkům a návštěvníkům, bez kterých by Foodparade vůbec nebyl. Velké díky dále patří hlavnímu mediálnímu partnerovi, kterým byl časopis F.O.O.D., dalším partnerům Alakarte, Nescafé Dolce Gusto a WineWorld a pořadateli celé akce škole vaření Chefparade.

V roce 2013 se budeme těšit na další pokračování!

PR článek