Váš portál do světa gastronomie

Co by měl vědět správný milovník vín

Co by měl vědět správný milovník vínPřiznávám bez mučení, že nepatřím mezi nějaké velké znalce vína. A tak mě potěšilo, když se objevila kniha Wese Marshalla Co by měl vědět správný milovník vín. Vinařským začátečníkům a mírně pokročilým totiž nabízí pohled do okouzlujícího a lahodného světa tohoto moku. Pokud mezi ně patříte a nebo jste “jen” milovníkem vína, pak přijměte autorovo pozvání na cestu za poznáním…

Co by měl vědět správný milovník vínVíno je samo o sobě fascinující záležitost. Hodí se nejen k jídlu, ale i ke kultivované společnosti, kde napomáhá sbližovat lidi, přátele a známé. Sami to asi znáte, jak je příjemné si jen tak otevřít lahvinku s někým blízkým, sednout si třeba v létě na terasu nebo v zimě ke krbu a povídat si. Abyste při tom pili dobré víno, k tomu vám může dopomoci i tato kniha.

Kniha nese podtitul “334 rad, tipů, triků a technik pro enofily”. A přesně to vás uvnitř čeká.

Co by měl vědět správný milovník vínPostupně si projdeme nákupní proces vína, naučíme se číst etikety, dozvíme se něco o odrůdách, vinařských oblastech, výrobě vína,  o tom, jaké víno se hodí k jakému jídlu, jak víno degustovat, jak víno podávat a jak vybrat správnou sklenici na víno, jak víno uchovávat, jak víno zraje a pro vinařské cestovatele je určena poslední kapitola – jak cestovat za vínem.

Jak můžete vidět z obrázku nahoře, kniha je uspořádána formou otázek a odpovědí. To se mi líbí. Komě toho v ní najdete i praktické tipy na hodnocení vína a vytvoření vlastního systému pro žebříček vín. A to zase plesá moje srdce analytika :)

Netvrdím, že po přečtení této knihy budete největší znalec na víno široko daleko, ale domnívám se, že budete vědět o víně mnohem víc než normální smrtelník. A díky tomu si příště víno mnohem lépe vyberete a užijete. Třeba s tím, kdo je vám nejbližší.

Na zdraví!

Co by měl vědět správný milovník vín – Wes Marshall
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 384
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 154 × 203 mm, 743 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 349,- Kč (na bux.cz za 324,- Kč)

1 komentář

  1. Lucka

    Díky za příspěvek o této knize. Dívala jsem se na ni v knihkupectví a moc se mi líbí! Souhlasím se vším, co je zde o ní řečeno. Žádní kniha neudělá z člověka znalce, tato však přináší hromadu zajímavostí, díky kterým věřím, že si váno vyberu zodpovědněji než dřív :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑