Co je to vlastně porcelán? Každý slyšel o porcelánu po babičce, míšeňském porcelánu a podobně, ale k vlastně ví, co to ten porcelán je? Kdo ho objevil a jak se dostal do Evropy? A co je na něm tak zvláštního, že byl považován za “něco extra”?

Porcelán pochází z dálného Východu, kde byl v cca 6. století objeven v Číně. Jak to bylo v té době obvyklé, tajemství výroby se povedlo Číňanům dlouho udržet. Ale později se přecijen našli další šikulové, kteří poodhalily roušku tajemství jeho výroby – Japonci.

Výrobky z těchto dvou zemí se dovážely do Evropy, které se nedařilo přijít na správný postup výroby porcelánu. A když už se to někomu povedlo, tak kvalita byla nevalná. Proto byl porcelán z Číny a Japonska poměrně drahý a byl známkou luxusu.

K výrobě porcelánu je potřeba zhruba 50% kaolínu, 25% živce a stejné procentu křemene. Na toto složení přišel jako první v Evropě dvoučlenný tým z Míšně – Ehrenfried Walther von Tschirnhaus a Johann Friedrich Böttger. Ti také stojí za založením první evropské porcelánky v Míšni v roce 1708. Odtud tedy ten proslavený název. Míšeňský porcelán poznáte podle typické značky dvou zkřížených mečů.

V Čechách byla první porcelánka uvedena do provozu ještě v závěru 18. století ve Slavkově.

Dnes se porcelán používá v kuchyni, sanitární technice nebo třeba v elektrických izolátorech.