V dalším díle přizpůsobování kuchyně se zaměříme na makrobiotiku. Důležité je vědět, že makrobiotikem se člověk nerodí, ale stává. Člověk vyznávající tuto stravu se zaměřuje především na stravu bohatou na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce. Je nutné velké omezení masa sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku. Tím, že se člověk čím dál více odklání od přírody, je častěji alergický a makrobiotická strava může být vhodnou volbou,  jak ulevit přecitlivělému imunitnímu systému.

Moderní strava obsahuje příliš rafinovaných rostlinných tuků, soli, cukru a chemických přísad a to tato specielní strava popírá. Proto by jste se měli zaměřit především na konzumaci potravin, v co nejpřirozenějším stavu. Například zrna obilovin by měla zůstávat celá. Jedná se o zejména o zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita. Pro jejich přípravu si pořiďte buďto tlakový hrnec nebo keramický hrnec.

Dalším nezbytným druhem potravin je zelenina. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu.

Dále by jste si měli nastudovat kuchařky specializované na přípravu sóji a mořských řas. Sójou nahradíme mléčné výrobky a mořské řasy jsou cennými zdroji stopových prvků a minerálů. Luštěniny makrobiotika také neopomíjí. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu, jsou tudíž zdravější než masa.

Základním kuchyňským vybavením je, jak už jsem zmínila, tlakový hrnec. Dále pak dřevěné náčiní, nádobí z nerezy či slitiny, uhlíkové nebo ocelové nože, velký nerez cedník, keramické mísy na pečení v troubě, váha, kartáček na mytí zeleniny s přírodními štětinami a vaše trpělivost. Tu zmiňuji proto, že luštěniny a obilniny vyžadují dlouho dobu na přípravu. Obojí je dobré nechat namáčet dlouhé hodiny ve vodě. Zatímco vodu z luštěnin slijete, vodu z obilovin můžete použít na přípravu polévky.

Makrobiotika má přísná pravidla jak potraviny připravovat. Jelikož jídelníček mnohých z nás neobsahuje z 60ti % obilniny, 25ti % zeleniny a zbytku luštěnin a mořských řas, doporučuji vše podrobně prostudovat v již dostupném množství literatury.

Závěrem: Sladidla používejte pouze přírodní a oleje jen  za studena lisované. Bez soli se zřejmě neobejdete v žádné kuchyni. Nahraďte jí ale solí mořskou a používejte jen opravdu střídmě. Zprvu se vám strava může zdát mdlá, ale čím více budete žít zásadami makrobiotiky, tím více se budou vaše chuťové a čichové smysly zlepšovat.

Autorka: Kateřina Kudlíková