Některé maminky období devíti měsíců očekávání zvládají bravůrně a některé to mají složitější. Velkou zásluhu na tom mají geny. Nic méně, v případě, že žena trpí všemi možnými a nemožnými sekundárními příznaky těhotenství, je vhodné aby se k úpravám dětského pokoje přidaly i úpravy kuchyně.

V první řadě doporučuji opravit nebo zakoupit novou digestoř. Jak je známo, čich se těhotným velice zlepšuje a mnoho pachů může vyvolat nevolnost. Proto nebude stačit pouhé větrání oknem při vaření. Co se týče různých pachů, digestoří jsme neskončili. Velmi se vám vyplatí investovat do plastových nádobek a každou načatou surovinu v lednici nebo ve špajzce hermeticky uzavřít. Nejenže předejdete okorávání a rychlejšímu kažení potravin, ale předejdete tak i možnosti obráceného žaludku při pohledu do ledničky.

Chuť je další ze smyslů, který se v těhotenství zcitliví. Při příštím velkém nákupu si udělejte zásobu dobrých a výživných dobrůtek. Většinou když vás popadne na něco chuť, nezbývá čas na cestu do poslední otevřené večerky v ulici. Zaměřte se především na potraviny, které vám chutnají a jsou zároveň zdravé. Někdo dá přednost hromadě ovoce, někdo oříškům. Nezapomeňte také naplnit lednici mléčnými výrobky, které jsou v tomto období obzvlášť důležité.

Těhotné ženy nesmějí nosit těžké věci a to ani na krátké vzdálenosti. Pokud budete vařit ve velkém, plňte hrnce půllitrem, když už jsou na plotně. Také si v horních skříňkách nenechávejte několik různých kusů nádobí navršených na sobě. Dovedete si představit, jak se snažíte vyndat mísu úplně ze spodu? Je to nepříjemné jak v běžném životě, tak to  otravuje devíti měsíční období, již tak podrážděným čekatelkám.

Mnohé maminky mi potvrdily, že si nemohou vynachválit barovou židličku u kuchyňské linky. Je pravda, že nohy v těhotenství otékají a tělo je často vysílené. Proto si při zdlouhavém škrábání brambor můžete ulevit alespoň opřením o stoličku. Pouvažujte i o takovéto možnosti ulehčení života.

Autorka: Kateřina Kudlíková