Příjemný podzimní vzduch prosycený vůní padajícího listí přímo vybízejí k posezení na zahrádce, balkónu či terase. A nemá-li hospodyňka zrovna v tyto dny náladu zůstat opět sama zavřená doma v kuchyni, není nic snazšího než uvařit pro rodinu či přátele přímo na terase, a mnohdy se u toho ještě příjemně pobavit. Přestože buřty si tu nad pravým táborákem opečeme jen těžko, i tak nám ale terasa nabízí až překvapivě širokou paletu kuchařských možností.

Terasu k tomuto účelu nemusíme nijak zvlášť upravovat. Stačí zakoupit běžný zahradní nábytek, stolek a odpovídající počet židliček z plastu, dřeva či kovu podle požadovaného komfortu, ceny, stability a výdrže materiálu. Běžný plastikový nábytek ale na několik venkovních posezení za sezónu rozhodně postačí. Stoleček je vhodné, zvláště je-li venku neustále, pokrýt před stolováním lehkým, nejlépe také plastovým, omyvatelným, ubrusem. Stůl pak vypadá lépe a snáz jej zbavíme nečistot, navíc jej takto uchráníme od drobných havárií například s ohněm či teplými nápoji. Používáme-li doma ke stolování dražší nádobí či příbory, které si nechceme poškodit, není problém koupit papírové jednorázové či plastikové, které budeme používat jen venku a nebude nám líto, když se poškodí.

Nejběžnějším způsobem venkovního vaření je grilování. Grilovat nemusíme jen maso, ale i zeleninu, špízy, klobásy atd. Maso je přitom vhodné mít alespoň den předem naložené a nebo v den grilování jednoduše v obchodě koupit čerstvé maso již na grilování připravené. Dosáhne-li nám s prodlužovačkou na terasu elektřina můžeme využít některé z dalších, méně obvyklých metod grilování, a to buď teppan neboli horký stůl, tedy japonskou grilovací metodu bez použití oleje nebo raclette grill, na němž lze připravit báječné brambory se zapečeným sýrem.

Není třeba zoufat ani v případě, že nám elektřina na terasu nedosáhne. Oblíbeným, a především velmi chutným pokrmem, který si můžeme na mírném ohni připravit na terase je fondue. Tento druh vaření je výborný především pro větší skupiny lidí, které se mohou bavit nad společným jídlem – fondue stojí uprostřed stolu a každý si na dlouhé vidličce nabaluje požadované množství směsi sýrů s vínem na houstičku či veku a nebo jste-li již po obědě, je možné využít i formu sladkou – ve fondue se uprostřed stolu nahřívá čokoláda a hosté si na dlouhých vidličkách namáčejí ovoce.

Nechceme-li ale vařit na terase jen nárazově, ale uvažujeme-li o jejím častějším využití k vaření, je vhodné uvažovat o zřízení pojízdné kuchyňky, bez níž se prý neobejde žádný opravdový chatař/ chalupář. Jedná se vlastně o skříň opatřenou kolečky a prostředním velkým úložným prostorem na plynový vařič a po stranách se zásuvkami. Na takové, patřičně vybavené, pojízdné kuchyňce je už možné uvařit či ohřát opravdu cokoli, a to na čerstvém vzduchu.

Nezbývá než popřát dobrou chuť!

Autorka: Zuzana Veselá