Každá hospodyňka ví, že se správná kuchyně neobejde bez váhy. Tenhle fakt je známý už mnoho desetiletí. Ovšem s tím rozdílem, že staré decimálky nahrazují váhy nové – moderní. Trh nabízí celou škálu vah, vybírat můžeme v barvě, druhu, provedení, ceně atd.

Kuchyňské váhy digitální
Takovéto váhy se dělají v různém provedení barev. Můžeme si vybrat, zda bude chtít váhu s miskou nebo bez misky, s plastovým povrchem, chromovým povrchem nebo skleněným. Tento druh vah má číselník, na kterém se zobrazuje vážený předmět s citlivostí 5 gramů. Mívají také funkci nulování a dovažování. To funguje tak, že když do misky nasypeme např. 20dkg mouky, stiskneme tlačítko dovažování, na váze naskočí nula (namísto toho, abychom ji museli vypnout a znovu zapnout) a přisypeme např. dalších 20dkg cukru. A tak můžeme pokračovat až do maximální kapacity váhy. Je to výborná pracovní pomůcka, která ulehčí vážení. Také jsou nám nabízeny váhy na baterie nebo přímo do proudu.

Dietní a nutriční váhy
Tento druh vah dokáže vypočítat nutriční hodnotu potravin. Počítá tuk, kalorie, cholesterol, proteiny, vlákninu, sůl a sacharidy. Dokáže analyzovat mnoho druhů potravin. Dražší váhy mají český překlad potravin v návodu a dokáží si zapamatovat až 7 dní záznamů přijímané potravy. Stejně jako váhy digitální mají tyto váhy funkci nulování a obvykle i automatického vypínání. Opět si můžeme vybrat, zda bude s miskou, bez misky, nebo zda bude skládací.

Kuchyňské váhy závěsné
Tyto váhy jsou určeny pro instalaci na zeď. Některé mají funkci časovače (kuchyňská minutka). Díky nulovaní můžete na této váze vážit s jakoukoliv miskou, kterou máme zrovna po ruce, nebo do které již potřebuje pouze něco přivážit.

Kuchyňské váhy mechanické
Tento druh vah mívá provedení v umělé hmotě, dražší jsou pak i v kovu (chrom). Obvyklá součást váhy je miska (malá, velká) a veliký čitelný číselník. Citlivost vážení bývá kolem 25g. Tyto váhy bývají levnější, ale nemusí to být zrovna pravidlem.

Jak už bylo řečeno, každá hospodyňka si může vybrat, která váha vyhovuje zrovna jejím potřebám a podle toho se zařídit.

Širokou nabídku kuchyňských vah nabízí například internetový obchod Do Kuchyně.

Autorka: Lenka Ticháková