Váš portál do světa gastronomie

Horkovzdušné trouby

Otázku jak připravit něco teplého na zub řeší hospodyně už od nepaměti. Pravěkou potřebu udržování ohně jsme nyní vyměnili za jinou – umět si co nejlépe vybrat troubu do kuchyně. Následující článek se zaměřuje na výhody trouby horkovzdušné, cenová rozpětí, i na to, čeho bychom měli při nákupu dbát.

Co to je horkovzdušná trouba? Jedná se vlastně o elektrickou troubu se zabudovanou cirkulací vzduchu. Ale pozor! Je velký rozdíl mezi troubou skutečně horkovzdušnou a obyčejnou troubou elektrickou opatřenou ventilátorem, který rozhání horký vzduch uvnitř trouby – ventilátor horkovzdušné trouby má vždy vlastní zdroj tepla! Výhodou ventilátoru horkovzdušné trouby je to, že teplý vzduch vstupuje do trouby rovnoměrně, a tak se potraviny na žádném místě nepřipálí a měly by být také daleko rychleji připraveny – šetří nám tak čas i peníze. Další nespornou výhodou horkovzdušné trouby je možnost péci dvě zcela odlišná jídla zároveň – třeba kachna a koláč budou pro odpolední návštěvu za použití této trouby jistě hotovy včas. Dle finanční náročnosti jsou pak horkovzdušné trouby vybaveny dalšími funkcemi, které nám pečení zpříjemňují – minutka, základní programování ( na rozmrazení masa, kynutí těsta, infrapečení, ohřev nebo u dražších kusů parní ohřev, klasické funkce mikrovlné trouby, sušení, pečení pizzy..), akustický signál při skončení pečení, spořiče energie nebo samočisticí systémy, které zbaví interiér trouby zbývajícího tuku za vás.

V takových troubách tedy není problémem připravit prakticky cokoli – sušení hub, ohřev včerejší omáčky, pečení pizzy, napařování ryb a zeleniny, kynutí zadělaného těsta na požadovaný počet stupňů, rychlé rozmrazení masa a samozřejmostí je jakékoli pečení, od masa po bábovky, či oboje zároveň – to vše vám vaše nová trouba může nabídnout.

Prodejem horkovzdušných trub se u nás zabývají firmy AEG, Ariston, Baumatic, Bosch, Candy, Electrolux, Fagor, Gorenje, Indesit, Mora, Siemens, Whirlpool a Zanussi. Levnější horkovzdušné trouby pak nabízí ještě Nardi, Karma a Ardo. Ceny vestavných spotřebičů se pohybují od 4 do 40 000 Kč, přičemž i ta nejlevnější nabízí poměrně slušnou škálu funkcí. Všímat bychom si při koupi rozhodně měli spotřeby energie, čistého objemu trouby, zdá má nebo nemá trouba chladící ventilátor, zda nabízí ohřev horní i dolní ( taková možnost je vůbec nejlepší), zda je trouba opatřena grilem a jakým, eventuálně též hlučnosti a výbavy, neboť nemá-li trouba plechy, bylo by vhodné objednat je spolu s ní. Nesmíme si zapomenout všimnout též rozměrů, zvláště máme-li pro troubu v kuchyni přesně vymezený prostor a stejně tak barvy, aby příliš nerušila celkový ráz interiéru kuchyně.

Nezbývá než popřát šťastnou ruku při výběru nové trouby a mnoho příjemně strávených chvil, jak pečením, tak i konzumací zdravě připravených pokrmů!

Autorka: Zuzana Veselá

1 komentář

  1. Akiram

    Já mám troubu se všemi funkcemi už (Cajhamlová) rok a s tím návodem co u toho je jsem ještě nebyla schopná ji ani jednou použít.To je takový problém dát k tomu kuchařku pro blbce jako jsem já?Nevím co je grisp atd a ani mě to nebaví studovat.Pomozte mi abych se nebála ji používat.Česky prosím. Díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑