Pojem bionádobí lze blíže specifikovat pojmy jako biovaření či biopotraviny. Předpona BIO by tedy měla naznačovat něco o přírodních surovinách, způsobech vaření, ale i bionádobí, které k biovaření a biopotravinám, a nejen k nim, patří.

Bionádobí – ve smyslu nádobí pro biovaření je rozebráno níže, za bionádobí lze ale považovat i nádobí- jako talířky, kelímky atp., které jsou vyrobeny z materiálů, jež po použití snadno podléhají biodegradaci a jsou tedy snadno rozložitelné na kompost. Toto nádobí je jednorázové a používá se hlavně např. při oslavách a akcích.

Principielně – pokud používáme k vaření biopotraviny, tak bychom byli jistě rádi, kdyby z nich biopotraviny zůstaly i po uvaření. Tomu napomůžeme buď šetrným vařením v co nejmenším množství vody nebo za použití páry nebo vhodným vařením v bionádobí.

Při přípravě pokrmů je cílem vaření nejen skvělá chuť, ale také zachování co největšího obsahu živin a vitamínů. Šetrné vaření lze podpořit např. pomocí tlaku, jelikož při vyšším tlaku dochází k uvaření potravin dříve, než při běžném tlaku a zkrácením doby vaření dojde k uchování právě důležitých látek, o které při zpracování pokrmu nechceme přicházet.

Biopotraviny na zdejším trhu by měly být označeny značkou, která zaručuje, že biopotravina byla vypěstována bez hnojiv, pesticidů či dalších chemikálií a u potravin živočišného původu by pak mělo být zaručeno, že zvíře nebylo dopováno hormony či antibiotiky atd. Takovéto suroviny jsou pak bohaté na přírodní vitamíny a živiny. Abychom o tyto vzácné látky během přípravy pokrmu nepřišli, je vhodné zvolit správnou technologii přípravy jídla. To znamená v prvé řadě pro vaření použít základní potraviny, žádné polotovary nebo instantní a jinak předpřipravené suroviny. Obecně lze také omezit ztrátu důležitých látek zkrácením doby přípravy.

Tzv. biovaření umožňují tzv. biohrnce, což jsou tlakové hrnce (3,4,6 l) z ušlechtilé nerezavějící oceli, jejichž cena je úměrná objemu a příslušenství hrnce. Tyto hrnce jsou vhodné jak pro plynové či elektrické sporáky, tak pro sklokeramické a indukční sporáky. Docílení žádaného tlaku při vaření umožní speciální tlaková poklice, kterou lze nasadit na různé hrnce o různém objemu (např. v sadě 3 a 6l). Poklice jsou také z oceli, ale mohou být i skleněné. Tlakovou poklici lze nastavit na 2 rozdílné tlaky. Hrnce mají dvě nezávislé bezpečnostní pojistky. Dno těchto hrnců je třívrstvé, sendvičového typu. Existují také hrnce s funkcí tzv. dvojího vaření. V příslušenství pak můžeme najít např. různá síta, či jiné vložky do hrnců, umožňující co nejšetrnější postupy vaření. Cenově v nabídce najdeme hrnce od cca 2000,-Kč do cca 4000,-Kč. Na trhu najdeme tyto hrnce od různých výrobců, jako Tescoma, Fagor, Fiedler,

Dokonce se dnes uplatňuje biovaření i ve „velkovývařovnách“, kde tuto funkci splňují tzv. parní konvektomaty.

Autorka: Hana Kračmarová