Váš portál do světa gastronomie

Sifonová láhev

Máte rádi šumivé nápoje? Připadá vám, že sycená vychlazená sodovka je více osvěžující než obyčejná voda? Nechce se vám doma hromadit prázdné PET lahve od nejrůznějších nápojů, nemluvě o věčném tahání těžkých lahví z obchodu domů? Co takhle zábava a uplatnění fantazie při přípravě netradičních exotických nápojů doma v kuchyni nebo co si připravit koncentrát z čerstvého ovoce a připravit si zdravou limonádu i s bublinkami, místo koncentrátu používaného výrobci při výrobě limonád? Právě pro vás je tu skvělý tip – tzv. sifonová lahev. Sifonovou lahev můžete naplnit tekutinou a poté pomocí bombiček s oxidem uhličitým – CO2 nasytit.

Jelikož v našich zeměpisných šířkách máme to štěstí, že nám z kohoutku teče pitná voda, můžeme si tak snadno a rychle připravit čerstvý osvěžující nápoj doma v kuchyni, bez zbytečné námahy a nadměrného zatěžování životního prostředí nadbytečnými obaly od spousty vypitých nápojů.

Nápoj v sifonové lahvi je sycen pod tlakem, proto musí sifonová lahev splňovat bezpečnostní nároky na tlakovou odolnost, a případně je opatřena bezpečnostním ventilem. U moderní sifonové lahve si dokonce můžete nastavit velikost bublinek. Bombičky o objemu 240 g CO2 jsou schopny nasytit až 70l nápoje.

Na trhu ale mnoho výrobců nabízejících tyto sifonové lahve nenajdeme. Z českého trhu téměř sifonové lahve vymizely. Sifonová lahev začala být velmi oblíbená v cca 60. letech minulého století. V té době byla nejběžnějším typem lahev z masivního skla opletená nerez síťkou, která zpevňovala lahev a v případě rozbití se sklo sesypalo dovnitř. Provedením byla velmi nadčasová a její design je dnes stále platný. Tyto sifonové lahve najdete buď někde doma po babičce nebo na bazaru za minimálně 500 Kč, což svědčí o jejich nenahraditelnosti. V této podobě se daly ještě nedávno sehnat tyto sifonové lahve v cizině za cca 70 dolarů, nicméně momentálně jsou vyprodány.

Dále je trhu zastoupen český výrobce Kovočas Děčín, který má ve svém sortimentu sifonovou lahev Fontána, která je z čirého plastu, bez dalšího vnějšího mechanického zpevnění. Přičemž výrobce již ukončil výrobu, lahve tedy již nelze sehnat, vyjma míst, kde ještě nebyly vyprodány.

Sifonová láhev Silver FlashMezi dnešními výrobci se na trhu jeví nejmodernější a nejdostupnější a téměř jediná lahev na českém trhu – lahev od výrobce Silver Flash, která má moderní netradiční design, je vyrobena z plastu, který je vysoce odolný vůči tlaku. Nádoba je o objemu 1l. Její design vidíte na obrázku u článku a koupit ji můžete v internetovém obchodu DoKuchyne.cz, který samozřejmě nabízí i bombičky pro tuto láhev.

Pro sycení do této lahve jsou určeny bombičky Jäger MAXI, které jsou u hliníkové slitiny, která je zevnitř ošetřena povrchovou vrstvou Z1, speciálně vyvinutou pro chuťovou neutrálnost oxidu uhličitého a splňujít tak nejvyšší požadavky na chuť nápoje. Mají bezpečnostní pojistku, což umožňuje snadnou a bezpečnou manipulaci. Bližší popis této sifonové lahve lze najít na www.dokuchyne.cz kde najdete i cenu a servis ve formě zvýhodněné ceny za výměnu prázdných bombiček za plné. Časem jistě zjistíte, že ve Vaší kuchyni je sifonová lahev nepostradatelná, jelikož šetří Vaše peníze (jen 2,70 Kč za litr vody!)i čas a nabízí spoustu možností.

Sifonová lahev je v moderní kuchyni, která má nápad, zkrátka nepostradatelná.

Autorka: Hana Kračmarová

15 komentářů

  1. palma

    Na tu síťkovanou si ještě pamatuji od rodičů :) Sifonové láhve zmizely po nástupu sycených balených vod, ale je fakt, že udělat si domácí “sifon” má taky něco do sebe. Člověk aspoň ví, z co pije.

  2. Nejka

    :) i já ji sháním už několik let, marně… přitom je tak prima. N.

  3. Shrek

    Souhlasím s Vámi, že je nemožné láhev na sifon sehnat. Aspoň tu klasickou, na kterou jen nostalgicky vzpomínám, když ji vidím ve filmech z šedesátých a sedmdesátých let.

  4. Pigggy

    Sifonová lahev i bombičky se dají sehnat v zapadlejším železářství.Cca 16Kč za 10Ks a 1 stačí až na 5 litru sodovky.

  5. vm

    koukněte na http://www.aukro.cz ja tam jednu koupil

  6. Dobesh

    Jo na aukru se daji sehnat celkem v pohodě – při nejhorším týden počkat ona se nějaka objeví. A pak jen doufat, že se do aukce nezapojí někdo kdo vyšroubuje cenu někam do ….. větší problém je sehnat náhradní díly – o “jehle” ani nemluvim -nedoufejte. Mala železařství mívaji občas těsnení jednotlivě nebo celou sadu -jinak je k máni tady — jen bach v ty sadě není těsnění “zpětná klapka” aby CO2 neutikal přes jehlu — tam lze požít obdobné těsnění ze šlehačkový láhve – je to to J5(4)/517 http://www.tesneninyvlt.cz/editor/image/stranky2/File/40.jpg

  7. Kamil

    mrkněte se zde http://store.sodaclub.de/deretail/store.asp

  8. jaromír

    Ano i mně se podařilo sehnat originální lahev 1litr s certifikátem.Je sice plastová, ale účel plní .Mám tři.Takže jesli má někdo zájem,tak se ozvěte Foto zašlu.

  9. cici.5852

    lecos se da sehnat zde http://www.sifos.cz/index.php?page=objednavka_bombicek nebo http://www.vesko.cz/5-kuchynka/kovocas/ puvodni dratene lahve od kovocasu uz asi tezko, jen v aukcich ci bazarech.

  10. veronika

    koupim sifonovou lahev a treba i treba na slehacku.nutne dekuji

  11. rigalski

    2300 to je přehnaně drahé za moderní sifonové lahve,navíc bombičky lzer měnit jen na dvou místech na severní moravě.

  12. Honza

    Ja kupoval tady
    http://www.bombicky.cz

  13. NP

    Zdravím, marně sháním do té opletené láhve stoupací trubičku s těsněním. Nevíte kde by ji ještě mohli prodávat? Díky

  14. Šímová

    mam doma sifonku tu síťovanou a 3 krabičky bombiček prázdných. Nemá někdo zájem? Jde do těch starých lahví sehnat někde bombičky, nebo tam jdou i ty nové?

  15. kovářík

    měl bych zájem o tu sifonovou lahev napište kolik chcete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑