Jak si připravit voňavé a křupavé čerstvé vafle doma v kuchyni? Jednoduše! S použitím vaflovače pohodlně a rychle. Na trhu je bezpočet vaflovačů, které umožní přípravu sladkého předkrmu či snídaně nebo svačinky ve formě vaflí. Vafle jsou známějším pečivem především v západní Evropě, hlavně v Belgii, kde jsou tradičním domácím pečivem a skoro každá rodina má svůj oblíbený recept či variaci.

Vafle se dají připravit na mnoho způsobů, nejčastějším způsobem přípravy (i nejčastější formou prodeje na stánku) jsou vafle sladké – s marmeládou a šlehačkou, polité čokoládou – lze je také posypat mletými ořechy nebo mandlemi, což je jedna z výhod domácí přípravy. Lze si obměnit ingredience dle vlastní chuti. Mohou se vyrábět z různých těst s trochu obměněným (např. pro plnění chladných vaflí) a úpéci je méně či více křupavé a sladší nebo méně sladké – jak kdo má rád.

Vaflovače mají pečící plochy s nepřilnavým povrchem, a jelikož se vaflovač nesmí mýt pod vodou, očistí se pouze otřením papírovým ubrouskem, což je díky těmto – většinou teflonovým pečícím plochám dostačující. Vaflovače mají různý příkon, což ovlivní různou intenzitu pečení – tedy i rychlost. Rukojeť je tepelně odizolovaná – tedy chladná na dotek. Pečící plochy jsou buď klasicky čtvercového tvaru nebo ve tvaru srdíček nebo dokonce jako Mickey Mouse. Plochy na 2 – 5 vaflí. Vaflovače mají ochranu proti přehřátí a světelné kontrolky pečení. Jsou s nastavitelným termostatem i s automatickým termostatem. Tvarově jsou v nabídce vesměs obdélníkového tvaru, barevně buď bílé či nerez provedení, ale najdou se i designově odlišné – netradiční kulaté apod. Cenově v rozmezí 600 – 2000 Kč.

Také je na trhu několik typů vaflovačů, které jsou v kombinaci se sendvičovači a grilem, jejich cenové zařazení je samozřejmě vyšší a průměrně se pohybuje kolem 1500 Kč (viz. článek sendvičovače).

Vaflovače v klasickém provedení nabízí např. Moulinex – sendvičovač Waffle Time má obdélníkové desky, je v nerez provedení v kombinaci s černým plastem má příkon 650 W. Např. Tefal Ultracompact má nastavitelný termostat a desky na 5 vaflí srdcového tvaru. Singer nabízí vaflovač s 2 deskami tvaru Mickey Mouse. Solac nabízí vaflovač s tepelně izolovanými stěnami s příkonem 640 W. Dále jsou na trhu vaflovače značek Clatronic (5 srdcových desek), Domo, Philips (v provedení bílá s kukuřicově žlutou), Concept atd.

Vaflovače jsou tedy různé, lze si vybrat. Stejně tak je mnoho možností jak vafle připravit. Výborná je kombinace marmelády kyselejší (např. rybízové) se sladkou chutí samotných vaflí a šlehačky. Také lze použít vaflovač i na bramboráky netradičního tvaru a připravit tak zajímavou přílohu. Jejich výhodou je, že nejsou tak mastné, protože není potřeba tolik tuku při přípravě. Dobrou chuť!

Autorka: Hana Kračmarová