Správný výběr kuchyňského osvětlení je podstatný nejen pro to, abychom na připravované pokrmy dobře viděli, ale také z důvodu naší bezpečnosti. Nároky každého z nás na osvětlení jsou různé, někdo má radši světla více, jiný zase méně. Někdo preferuje osvětlení umělé, někdo se nejlépe nají při svíčkách. Při přípravě jídla bychom ale beze sporu měli vidět co možná nejlépe.

Vhodné osvětlení je nutné vybírat především s ohledem na dispozice kuchyně. Jestliže máme celkově tmavý byt, kde je potřeba svítit celý den, bude výběr jiný než u prostorů, kde světlo využijeme vyloženě jen z důvodu večerního příšeří. Na poněkud větší přítmí zpravidla trpí kuchyně, jejichž okna jsou vybavena žaluziemi nebo roletami, jsou orientovány na tmavší stranu nebo jim jednoduše pod okny roste vysoká zeleň či stojí hustší plot. Není třeba zoufat, vhodnou volbou kuchyňského osvětlení nebudeme uvnitř nadměrně zatěžovat oči ani v tomto případě.

Základ osvětlení kuchyně tvoří osvětlení stropní, které by mělo být schopno simulovat intenzitu denního světla. Dříve byla většina kuchyní vybavována zářivkami, které mají poměrně dlouhou životnost, ale hlavně poměrně intenzivně svítí a jsou větších rozměrů, na rozdíl od lamp opatřených „pouze“ žárovkami. Z obyčejných zářivek se postupně stává systém tzv. světelných ramp, které mimo různých designových vymožeností nabízejí i možnost volby požadované délky osvětlení pomocí propojovacích systémů. U některých typů ovládání je pak možnost též regulovat intenzitu záření, což je praktické chceme-li světlo například romanticky ztlumit nebo naopak co nejjasněji vidět například na pečení vánočního cukroví.

Do kuchyně menších rozměrů ale není tento systém světelné rampy nutností. Příjemné světlo závěsné může pro tento účel posloužit stejně. V současné době se pro kuchyně doporučují taková světla z opálového skla. Tento typ svítidel poskytuje nejen příjemné světlo, ale také existuje v mnoha modifikacích, takže se jistě najde vhodné do každé kuchyně – bílé, šedé, červené. Efektní je také matná povrchová úprava, která se vyrábí z kvalitního niklu. Úplně kompletní škálu barev pak nabízí světla z barevného polykarbonátu. Pro různé slavnostní účely jako jsou večírky, oslavy atd. je možné vyměnit čočky za jinak barevné, což je sice pro normální použití nepraktické, pro speciální příležitosti ale velmi vítané zpestření.

I „obyčejné“ nástěnné lampičky mohou najít v kuchyni své místo, například pro zaostření na určitý bod na pracovní ploše, praktické je to, že jimi lze většinou otáčet všemi směry, tudíž můžeme jednu lampičku použít pro vícero účelů.

I vestavné osvětlení hraje v kuchyni ne bezvýznamnou roli. Většina spotřebičů již dnes disponuje vlastním ryze funkčním osvětlením interiéru pro usnadnění manipulace s jídlem. Zevnitř ale jde také osvětlit například bodovým osvětlením různé poličky, vitrínky atd. za účelem dekorativním nebo kvůli potřebě většího prosvětlení interiéru.

Zejména osvětlení pracovní plochy je nutné věnovat pozornost – nejefektivnějšího osvětlení dosáhneme za použití lineárních zářivkových svítidel nebo svítidel trojúhelníkových, která byla speciálně za tímto účelem vyvinuta. Nad samotnou varnou desku se již dnes standardně umisťuje odsavač par opatřený vlastním osvětlením, které je schopno pracovní plochu dostatečně osvětlit.

Při vybavování kuchyně světly je víc než kde jinde třeba dbát jak individuálních dispozic prostoru, tak i vlastních potřeb podle toho, co všechno hodláme v kuchyni vykonávat, jestli budeme pracovat i večer a v noci a tak dále. V současné době je již ale nabídka svítidel dostatečně široká na to, aby si každý mohl vybrat podle svých představ.

Autorka: Zuzana Veselá