Váš portál do světa gastronomie

Sendvičovače

Už vás nudí pečivo na sto způsobů, které si stále dokola připravujete a měníte pouze oblohu a už nevíte jak originálně obměnit svačinku, snídani či večeři? Výborným tipem je pak velmi dostupný sendvičovač, který nabízí spoustu dalších variací, a tím také spoustu dalších možností přípravy chutného pokrmu, či přílohy k pokrmu ve formě toustů s různými náplněmi.

Sendvičovače má ve svém sortimentu snad každá renomovaná firma, ale i mnoho dalších, za skvělé ceny, a také jistě najdeme spoustu sendvičovačů,které méme někde doma jen tak uložený na vhodném místě a “ke slovu” se dostanou jednou za čas, nebo mají svůj zenit oblíbenosti už za sebou a byly velmi oblíbené, když byl novinkou, ale tousty např. se šunkou a sýrem se po nějaké době omrzely. Sendvičovač ale skýtá mnoho dalších možností a nabízí rychlou a jednoduchou přípravu. Opět stačí zapojit fantazii a zkusit i jiné pečivo, jinou náplň, použít jej i pro sladké pokrmy, nebo dát jen jídlu jiný tvar. Čímž také hlavně děti velmi potěšíte. Existují i sendvičovače s vaflovačem (o vaflovačích příště), nebo sendvičovače s výměnnými deskami – s různými tvary či grilovací, vaflovací a sendvičovací desku.

Sendvičovač je také absolutně snadno ovladatelný – nepotřebuje v podstatě žádné speciální zacházení, žádnou regulaci či speciální postup, stačí zapojit do elektrické sítě. Je snadno udržovatelný, díky speciálním nepřilnavým povrchům zpravidla stačí pouze otřít papírovou utěrkou. Sendvičovač může být jedním z nejužitečnějších spotřebičů v kuchyni a zároveň pěkným estetickým doplňkem a rychlým pomocníkem. Obecně zde jako všude platí pravidlo – čím více funkcí tím vyšší cena. Úplně běžný typ se čtyřmi trojuhelníkovými tvary pečících ploch je na trhu v dostání za cca 300 – 600 Kč a většina splňuje základní požadavky, jako je automatická regulace termostatem se světelnou kontrolkou. Liší se co do příkonu a vzhledu. Např. Fagor, Sencor nebo Profesor s příkonem 700 W v bílé barvě či Gallet v nerez provedení. Někteří výrobci nabízejí několik modelů – jako např. Moulinex s příkonem 650 W v různém designovém provedení v kombinaci barev s kontrolními světly, či například Eta s příkony 700 a 750 W a opět různém vzhledu či v provedení s prvotřídní antiadhézní úpravou desek.

Dále jsou zde sendvičovače s více funkcemi, tudíž již jde o vícefunkční přístroje. Sendvičovač se třemi výměnnými deskami, které lze snadno vyměnit nabízí Eta. Má příkon 700 W a jeho cena je tedy vyšší – kolem 1300 Kč. Philips nabízí sendvičovač s příkonem 900 W a jeho vyjímatelné vnitřní misky lze omýt v myčce na nádobí, má digitální časovač a zvukový signál , je v základní bílé barvě a za cca 950 Kč. Tefal Pocket Sendvich, který má také desky s krájecím systémem na čtyři trojúhelníky je za cca 900 Kč, ale v designu kombinace s černým plastem nebo nerezem. Také Eta a Tefal nabízejí širší škálu lišící se provedením. Za zmínku stojí také sendvičovače firmy Singer, které v sérii Ariete Disney uvádí sendviče s obtiskem Mickey, za cca 850 Kč, například i v červeném provedení. Kromě trojúhelníkových tvarů jsou i sendvičovače se čtvercovými pečícími plochami – např. od firmy Solac za cca 600-700 Kč, vhodnější spíš pro větší náplň jako jsou fazole, nebo zelenina). Nebo např. od firmy Philips s příkonem 900 W a také v barvách bílé s kukuřicovou žlutou. Sendvičovač DéLonghi má příkon 650 W, termostat i gril a je v moderním designovém provedení za cca 1800 Kč.

Náročné požadavky splní luxusní sendvičovač Russel Hobbs, který je skleněný. Sendvičovač “Glass line” Panini je na opékání sendvičů, baget atd., jelikož má rovnou spodní plochu s nepřilnavým povrchem a s mřížkou v horní pohyblivé částí, tak lze nastavit výšku opékacího otvoru až na 8 cm. Má příkon 1000 W a cenu cca 3000 Kč. Většinu sendvičovačů lze skladovat ve svislé poloze.

V sendvičovači lze hravě připravit všeliké tousty z toustového chleba bílého či tmavého, ale i z jiného chleba či pečiva, lze připravit rychlou přílohu k polévkám ve formě sýrových toastů, kdy můžeme sýr dát vně chleba, nebo jako přílohu k masům ve formě toastů s náplní chilli fazolí. Lze připravit tousty s mnoha náplněmi, jako jsou sýry, uzeniny, dresingy, hořčice, špenát, směs na špagety, marmelády, nutela, lze v něm ohřát maso, udělat vejce, či jednoduché taštičky s lístkového těsta, atd. Při pečení platí – stejně jako v mikrovlnce, že náplně – jako zelenina – se při ohřívání, díky vyššímu obsahu vody, ohřejí více, tudíž opatrně ať se nespálíte, protože horká pára, jak známo, díky své vyšší energii dokáže více popálit než voda. Dobrou chuť!

Autorka: Hana Kračmarová

2 komentáře

  1. Evka

    Ten sedvičovač s Micky Mousem máme doma a náš malý je z něj doslova odvařený ;) Stále se dožaduje sendvičů z něj :)

  2. Petr Slavík

    Ona je celá řada těchto Disney výrobků – nám Ježíšek přinesl zmrzlinovač Disney ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑