Váš portál do světa gastronomie

Domácí pivovar

Domácí pivovar – unikátní přístroj pro výrobu domácího piva. Využívají se zde dlouholeté zkušenosti z tzv. homebrewingu (americký způsob vaření piva po domácku). Přístroj je složen z tlakové nádoby, která je vyrobena ze speciálního plastu, tato nádoba je vybavena tlakoměrem, výčepním zařízením, pojistným ventilem a mechanikou, která v případě nutnosti dodá CO2. Princip je jednoduchý: po jednorázovém sestavení se můžete pustit do vaření desítek typů piva (jak mezinárodních tak i českých) v době 7 – 10 dní. Z jedné várky uvaříte 20 půllitrů piva, které je možno skladovat přímo ve vaší lednici.

Příprava piva z mladinového extraktu: jsou zde zapotřebí dvě nejdůležitější věci:
– teplota
– čistota

Příprava mladiny
První důležitou věcí při vaření z koncentrátu je desinfekce všech komponentů domácího pivovaru (nezbytností je i desinfekce nástrojů, které jsou použity a které se mohou dostat do kontaktu s mladinou). Rozmíchaný mladinový koncentrát se už nepřevařuje takže jeho náchylnost k napadení bakteriemi je vyšší než u klasického technologického postupu. Pro přípravu mladiny je doporučeno používat balenou vodu, u které je kvalita zaručena. Chlor, který je ve vodě obsažen vyprchá ve velice krátkém čase a neovlivní tak chuť piva.

Kvašení
Do domácího pivovaru, který je naplněn třemi litry vody nasypeme mladinový extrakt (je součástí balení, při další výrobě piva se dá samozřejmě zakoupit), poté doplníme vodu do 10 l, poté čekáme až voda dosáhne zákvasné teploty (18 – 21°C) a přidáváme kvasinky. Je praktické uložit kvasnou nádobu na místo se stálou teplotou 17°C. Teplota při kvašení hraje klíčovou roli pro správnou chuť piva. Tento proces kvašení trvá přibližně 4 – 7 dní.

Dokvašování v domácím pivovaru
Po skončení 1. fáze fermentace, při které vzniká hlavní procento alkoholu, umístíme domácí pivovar do chladu. Doporučená teplota je 10°C. Pivo by se mělo nechat zrát minimálně pět dní… a pak: “Na zdraví!”

Dokvašování v lahvích
Pokud nenecháte pivo přímo v domácím pivovaru, pak po ukončení hlavního kvašení nastává další sterilizace – což znamená dokonale vymýt a vysterilizovat lahve, do kterých bude pivo stočeno. Sterilizace se týká jak stáčecího zařízení tak i korunkových uzávěrů (doporučuje se však používat lahve s keramickými uzávěry). Po stočení piva do lahví je potřeba přidat fermentační drops (či lžičku maltózy/cukru). Dokvašování probíhá ve sklepě při teplotě 13°C. Minimální doba zrání piva je pět dnů.

Pokud jde o pivo, mělo by se ze zdravotního hlediska pít co nejvíce kalné, s vysokým obsahem kvasnic, což dodává tělu hodně blahodárných látek (vitamíny skupiny B). Takto uvařené pivo můžete v lahvích skladovat až 1 rok.

Domácí pivovar se může stát i originálním dárkem, je-li ve vašem okolí velký milovník tohoto zlatavého potěšení.

Cena domácího pivovaru se pohybuje v rozmezí od 2000 Kč do 4000 Kč.

Autorka: Petra Vrabcová

2 komentáře

  1. Josifek

    Náte někdo zkušenosti s domácím pivovarem?

  2. Fero

    Jo. Zkoušel jsem v něm jak pivo z extraktů, tak i vařené ze sladu a chmelu. Velice slušné výsledky. Dá sekoupit třeba tady: http://www.domacipivo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑