Chata pro většinu z nás představuje klid, relaxaci a pohodu. Relaxovat můžeme při pletí záhonků, v houpací síti ale i v kuchyni. Už tím, že tato kuchyň nemívá ve své výbavě výdobytky moderní technologie, bývá vaření v ní většinou složitější a více se improvizuje. Co by ale v takové kuchyni na chatě nemělo chybět?

Určitě bych se na chatě neobešla bez kamínek (na uhlí, dřevo či šišky), která v zimě zahřejí a v létě uvaří. Když nemáme k dispozici kamna tak stačí i plynová bomba. Ovšem její nevýhoda je, že se na ní můžou umístit pouze dvě plotýnky a často ji musíme měnit.

V dnešní době je nedílnou součástí chaty i lednička. Nemusí být nikterak velká, stačí mini verze pro uchování nejdůležitějších potravin (a to hlavně v létě). Přes zimu může být lednice vypnutá aby ,,nežrala“ energii a hlavně musí být otevřená aby větrala. Po zimě ji stačí jen vymýt octovou vodou a je jako nová.

Jako dalšího (pro mě nenahraditelného pomocníka) bych zde uvedla i remosku. Je to ideální náhrada trouby na chatě a dá se v ní udělat prakticky cokoliv. Já ji docenila hlavně v letním období když byla borůvková sezóna. Co se prostoru týče je velmi skladná, takže se hodí i do opravdu malých kuchyněk.

Myčku, kterou má většina lidí doma jako základní výbavu, nám na chatě nahradí dva smaltované lavory. I jejich využití je velmi všeobecné.

Pro většinu lidí chata představuje návrat ke kořenům, oproštění se od všedního života. Je docela zvláštní, když jste na samotě, nemáte v okruhu 15 kilometrů žádný supermarket ba ani obchůdek, tudíž nastává určitá improvizace ve tvoření receptů a nápadů jak nahradit některé chybějící potraviny a spotřebiče. V naší rodině tomu říkáme ,,co chata dala“. Někdy ale musíme umět hospodařit i s prostorem. A to se pak setkáváme s dalším rekreačním typem a tím je klasická chaloupka. Ta nám nabízí co se týče prostoru o hodně více místa, takže už není takový problém do ní pořídit více spotřebičů  a nemusíme přemýšlet jak umístit nábytek aby nepřekážel.

Kuchyň se v klasických  chaloupkách využívala (a dnes jistě ještě využívá) jako centrální místnost celého stavení. Proto zde dominuje velká pec, která nám umožní zatápět, vařit, péct ale stane se mnohdy a místem sladkého odpočívání. Asi ani tady bych nečekala vodovod zavedený přímo do chalupy takže opět nás  čeká smaltovaný lavor a vyváření v prádelním hrnci.

Jako součást každé správné chalupy je i kredenc a v něm nádobí ještě po našich babičkách a prababičkách. Do chalupy to vznáší nostalgii ale dodá ji to i punc starodávna. Krásné malované hrníčky a talířky, hmoždíř, kostkované záclony, kameninové hrnce – to vše dotváří v kuchyni na chaloupce atmosféru starých časů ale  také to slouží jako nádherná výzdoba. K vybavení to nesporně patří.

Ale je na každém z nás jak si chatu či chaloupku vybavíme. Někdo dá přednost úsporně vybavené kuchyňce s naprostým minimem spotřebičů a vybavením a jiný si zas moderně vybaví kuchyň jako ji má třeba doma aby se i na chatě cítil přirozeně. Ne nadarmo se říká, že každý jsme jiný.

Autorka: Petra Vrabcová