Váš portál do světa gastronomie

Letní kuchyně

Když pomyslím na to, jak v téměř tropických vedrech stojím v kuchyni u plotny, dělá se mi mdlo. Proč tedy nezkusit vařit venku na zahradě? Jedinou větší investicí je kvalitní gril nebo krb. Stůl a židle můžeme přestěhovat z domu anebo si rovnou koupit zahradní nábytek aby atmosféra byla úplná. Navíc na zahradě se můžeme do vaření pustit celá rodina, nejste omezeni prostorem.

Musíte si ale rozmyslet, zda vaření na zahradě je pro vás jednorázová událost či tam chcete vařit pravidelně – to už se vyplatí nebát se a zainvestovat, aby byl váš požitek z vaření větším zážitkem. Taková letní kuchyně by se tedy určitě neobešla bez zde již zmiňovaného grilu či krbu spojeném s udírnou, který je vybaven velkou pracovní plochou. Pro zvýšení komfortu můžete do své letní kuchyně přivést elektriku a vodu – jistě by to všichni ocenili ale hlavně byste se pak v takové kuchyni cítili jako doma.

V kuchyni, kterou máme doma je centrem pozornosti sporák. Na zahradě vládne krb, gril. Když dáme přednost krbu, máme vždy na výběr ze dvou možností: necháme si ho postavit přesně na míru našich potřeb nebo koupíme krb v některém z Hobby marketů. Většina lidí volí druhou možnost z hlediska financí. Cena krbů vyrobených přesně podle našeho vkusu se pohybuje od 20 000 do 50 000 Kč.

Na našich zahradách se nejčastěji objevují grily (ty mají ještě nižší pořizovací cenu než prefabrikovaný krb). Zde máte taky na výběr: můžete mít obyčejný gril (bez pracovní desky)
nebo gril s pracovní deskou, košem na odpadky, poličkami na různé kořenky a háčky pro pověšení vašeho grilovacího náčiní.Takto vybavený gril dokáže nahradit i sporák. Mají litinovou plotnu nebo lávové kameny. Litinová plotna je výhodnější – ta nám umožní opékat i pokrmy v těstíčku. Součástí těchto grilů je i plynový sporák, na němž můžete  při grilování vařit omáčku atd.

Pro letní kuchyň je také důležité i vhodné místo. Mělo by být blízko domu (když bude potřeba pro něco dojít) a také by mělo být v závětrném koutu. Maso grilované v průvanu rychle vysychá! Dále je nutné chránit místo před sluncem a deštěm. Vhodné je postavit nad grilovací koutek pergolu nebo jej umístit pod altán.

Zahradním grilováním si tedy můžeme zpříjemnit rodinnou oslavu ale i jinou slavnostnější událost či grilovat jen tak pro radost. Je to příjemné zpestření letních dnů.

Autorka: Petra Vrabcová

1 komentář

  1. Evka

    Je to pohodička moci vařit na zahradě. Vždycky se s přáteli sejdeme a máme fajn odpoledne. Už aby bylo tepleji a naše sezona mohla začít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑