Thajsko - vlajkaThajsko je světově proslulé svou báječnou rozmanitou kuchyní. Thajská kuchyně je exotická, ale zároveň velmi chutná. Trochu se podobá kuchyni čínské a trochu asijské. Je proslulá svými ostrými jídly, ale najdeme zde rovnováhu mezi pálivou, slanou, kyselou a sladkou chutí. Řada návštěvníků Thajska se ovšem díky neopodstatněným hygienickým obavám připravuje o jeden z nejlepších kulinářských zážitků a dá raději přednost kamenným restauracím s napodobeninami evropských jídel.

Thajci nejsou zvyklí na domácí vaření a stolování tak jak je zvykem v evropských zemích. Na ulici najdete totiž nepřeberné množství stánků s občerstvením, které je velmi levné, takže většina thajských rodin se stravuje venku. Stánky s občerstvením, tržnice i malé restaurace vám nabídnou všechno možné. Teplé jídlo seženete kdekoli a výběr je opravdu široký.

Tom Jam KungThajská jídla nasytí nejen žaludek, ale i oči, naprostá většina pokrmů je silně kořeněna. Vaření pokrmů je jednoduché a rychlé, mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří restování na wok pánvi, smažení, fritování, grilování a vaření v páře. Součástí jídla je vždy polévka. Asi nejznámější je polévka „tom jam kung“ – připravuje se z krevet a dochucuje se šalotkou, lodyhami citronely, koriandrovými listy, rybí omáčkou, chilli a limetkovou šťávou. Klasickou součástí thajského jídla je rýže – nejkvalitnější thajská rýže je jasmínová rýže. V thajské kuchyni najdeme v pokrmech nejvíce zastoupeny sladkovodní a mořské ryby, krevety, garnáty, humry, kraby, chobotnice a ústřice. Mezi další oblíbené masa patří vepřové a drůbež. Thajsko je vyhlášeno svými extra pálivými chilli papričkami, které do jihovýchodní Asie přivezli portugalští kupci. Dnes roste v Thajsku deset druhů nejpálivějších chilli papriček na světě. Thajská jídla bývají doplněna nejrůznějšími omáčkami a dresinky podávanými v malých mističkách. Například sójovou omáčku, pastu z červeného pepře nebo z arašídů či rybí omáčku chilli.

V Asii může mít Evropan zpočátku problém s tím, že u svého talíře nenajde milovaný nůž. Místní příbor se tam totiž skládá jen ze lžíce a vidličky, přičemž lžíci Thajci drží v pravé ruce a vidličkou v levé si jídlo pouze přihrnují. Nůž tu, ale nikomu nemusí scházet, protože jídlo je nasekané na drobné kousky. Absenci nože vynahrazují všude dostupné hůlky, kterými kmitá v Thajsku každé malé dítě. V thajské kuchyni je možné sníst všechno co se hýbe. Takže zde můžete ochutnat vše od sarančat, kobylek, červů až po žáby, grilované sépie, škeble a jiné druhy mořských živočichů.

Thajsko má nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku je široká nabídka ovoce, pro nás známé pomeranče, papája, banány, mango, kokos či ananas, ale té i různé druhy exotického ovoce jako je karambola, liči, mučenka, durian – známý svou výbornou chutí, ale neskutečně odpudivým zápachem.

Velmi oblíbené jsou nápoje z mixovaného ovoce v kombinaci s vodou. Pro Evropana je netypický i zelený kokos. U prodejců si můžete vybrat z velké nádoby chlazených kokosů, prodavač vám z něj odsekne vršek, dovnitř vloží brčko a lahodné studené osvěžení je na světě.