Zdeněk Pohlreich v akciBřezen býval a snad stále ještě je měsícem knihy. A protože knih souvisejících s vařením vychází čím dál víc, tak se dnes mrkneme hned na tři kousky najednou. Pozor, připravte se! Knihy Instinkt v kuchyni, Labužníkovy historky a Zdeněk Pohlreich v akci aneb šéfkuchař, co snědl vtipnou kaši jsou tady! Všimněte si, že jde o komplet původní domácí autory!

Instinkt v kuchyni

Instinkt v kuchyniAutorku Evu Filipovou můžete znát jako porotkyni z televizní soutěže. O tom, že v porotě neseděla neprávem se můžete přesvědčit v knize Instinkt v kuchyni.

Na 96 stranách (ano jde o poměrně útlou knihu) se můžete seznámit s jejími úpravami (většinou) klasické české kuchyně. Úpravy směrují jídla do odlehčených a moderních variant, kdy nehrozí, že po pozření jídla usneme a nebo nás bude bolet bříško. Každý z receptů je doplněný povídáním o základní variantě jídla a jsou zde naznačeny i možné úpravy a variace.

Z receptů, které v knize najdete, vybírám například tatarský biftek, bramboračku, minutkový guláš v bochníku, pečený bůček s hrachovým pyré, jednoduché žloutkové řezy, velikonoční mrkvový koláč s jablky…

Instinkt v kuchyni – Eva Filipová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 96
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 178 x 231 mm, 280 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 179,- Kč (na Knižním webu za 169,- Kč).

Labužníkovy historky

Labužníkovy historkyTaky vás zajímá, jaká historie se skrývá za vznikem jídel jako například carpaccio, pizza margherita, salát Caesar, tatarský biftek nebo třeba svíčková Stroganoff?

Pak by se vám mohla zamlouvat kniha Labužníkovy historky s podtitulem 66 příběhů z kulinářské historie. Autor Vladimír Poštulka se právě o kuchařskou historii zajímá a jeho zájem o labužnické historky se přetavil ve vznik této knihy.

Ačkoli nejde primárně o knihu s recepty, tak samozřejmě každé z jídel je kromě povídání o jeho historii doplněno i receptem k jeho výrobě. Bohužel je kniha úplně bez fotografií, takže někdy nemusíte tušit, jak vlastně dané jídlo vypadá. To je asi trochu škoda, řekl bych.

Ale i tak je jejich 352 stran přímo nabito informacemi a pokud patříte mezi milovníky jídla nebo ve svém okolí někoho takového máte, pak knihu mohu doporučit.

Labužníkovy historky
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 352
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 178 × 242 mm, 784 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 284,- Kč).

Zdeněk Pohlreich v akci aneb šéfkuchař, co snědl vtipnou kaši

Zdeněk Pohlreich v akciNo a na závěr jsem si nechal malou knížku formátem spíš do kapsy, která je určena pro fanoušky Zdeňka Pohlreicha. Toho asi nemusím představovat, článků o něm tu už vyšlo poměrně dost.

Knížečka nenabízí žádné z Pohlreichových receptů, ale soustředí se na jeho nesmrtelné hlášky, které mnohdy zlidověly.

Pokud si chcete připomenout výroky jako “Tak jsme viděli to, co jsme chtěli, viděli jsme i to, co jsme nechtěli”, “Je to tak blbý, že to bude celkem jednoduchý zlepšit” nebo “Tohle je zdravotně nezávadný, ale je to zároveň nepoživatelný” a pobavit se a přidat do svého “hláškovníku” další stovky jeho vtipných komentářů o jídle, pak neváhejte.

Zdeněk Pohlreich v akci aneb šéfkuchař, co snědl vtipnou kaši
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 128
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 98 × 152 mm, 166 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 149,- Kč

Všechny knihy můžete samozřejmě koupit v jakémkoli dobrém knihkupectví.

Mimochodem, zrovna Zdeňka Pohlreicha si můžete nechat podepsat na autogramiádě, která se koná v knihkupectví bux.cz 6. dubna od 16 hodin v Obchodním centru Galerie Harfa v Praze.