gratinované brambory dauphineCo vy a gratinované brambory? Máte je zařazené jen jako přílohu? Nebo jste je také povýšili na hlavní jídlo? Ve variantě nazvané Dauphine vám nic jiného nezbyde! Byla by škoda si jejich chuť “ředit” něčím dalším na talíři :)

Ingredience:
1,5 l mléka
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1 bouquet garni (svazeček bylinek)
2 stroužky česneku
165 ml smetany ke šlehání
1,2 kg pevnějších brambor
čerstvě meltý pepř
120 g strouhaného sýra Gruyere
nesolené máslo
sůl a pepř

gratinované brambory dauphine

Postup:
Předehřejte troubu na 190°C.

Zapékací misku vytřete máslem a ponechte v chladničce.

Smíchejte mléko, muškátový oříšek a česnek v hlubší pánvi na středním plameni. Přidejte i bouquet garni. Přiveďte k varu, potom sejměte ze sporáku a nechte 5 minut odpočívat.

Mezitím omyjte a oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky – asi 3 mm. Neoplachujte je, abyste uchovali škrob. Vyskládejte plátky brambor do vymazané zapékací misky a každou vrstvu osolte a opepřete.

Do horkého ochuceného mléka vlijte smetanu a potom celou směs nalijte na brambory. Nechte 1-2 minuty odpočívat. Brambory vsáknou tekutinu a její hladina klesne. Opakujte, dokud nespotřebujete veškeré mléko. Osolte a opepřete a navrch ozdobte strouhaným sýrem. Přikryjte pečícím papírem a alobalem.

Pečte v troubě asi hodinu, nebo dokud se brambory nedají snadno propíchnout nožem.

Odstraňte pečící papír a alobal a vraťte do trouby, pečte, dokud povrch nezezlátne.

Vyndejte z trouby a před podáváním nechte 5-10 minut odpočívat.

Líbil se vám recept? Pak ho (a i mnohé další) můžete vidět ve filmu Láska na kari, který právě běží v našich kinech.