Cukroví s vaječným likéremVaječný likér patří do českých rodin tak nějak tradičně. Pamatuji si, jak ho u nás rodiče a prarodiče téměř posvátně ucucávali a my děti jsme si tak moc chtěly aspoň přivonět. S vaječňákem se ale dají dělat i jiné věci – třeba ho použít jako aromatické ochucovadlo do vánočního cukroví. Přesvědčte se sami!

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vrchovatá KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 2 PL vaječného likéru
  • 200 g měkkého másla
  • 2 žloutky

 

Na náplň:

  • 1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr.Oetker
  • 200 ml studeného mléka
  • 3 PL moučkového cukru
  • 125 g změklého másla

 

Na posypání:

  • trochu moučkového cukru

 

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení
  • váleček
  • papír na pečení

Cukroví s vaječným likérem

Postup:
Na přípravu těsta si na vále pomocí nože promísíme všechny sypké suroviny. Přidáme likér, máslo a žloutky. Nožem suroviny zpracujeme a když jsou částečně spojeny, vypracujeme ručně hladké těsto.

Na pomoučněném vále po částech těsto vyválíme na 3 mm pláty a libovolnou formičkou vykrajujeme tvary. Vykrojené těsto klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na polovině vykrojených kousků vykrájíme středy menší formičkou nebo náprstkem. Pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 20 minut

Po upečení necháme vychladnout. Náplň připravíme s mlékem, cukrem a máslem dle návodu na obalu. Nevykrájené části těsta náplní namažeme nožem (nebo použijeme cukrářský sáček) a lehce ke každé přimáčkneme druhý díl. Odložíme na 2 hodiny do chladničky. Před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem. Skladujeme v uzavíratelné nádobě.