Tuňákový salát s kuskusemJednou z chyb ve stravování je, že si lidé k salátům zapomínají přidat pečivo nebo přílohu. Samotný salát totiž energeticky nestačí a brzy po něm budete mít hlad. Je tedy zapotřebí mít u salátu sacharidy, aby bylo jídlo vyvážené a zasytilo na delší dobu. Je třeba, aby byl jídelníček z dlouhodobého hlediska vyvážený a zasytil. V tomto salátu byl zvolen jako zdroj kvalitních sacharidů celozrnný kuskus. Pokud si potřebujete hlídat hladinu cholesterolu, můžete vejce nahradit hrstkou vařených luštěnin.

Ingredience (4 osoby):
250 g celozrnného kuskusu
400 g směsi z listových salátů
2 konzervy tuňáka Calvo v oleji
80 g zelených nebo černých oliv
4 vejce
cherry rajčata
červená cibule
citrónová šťáva
ocet Balsamico di Modena
olivový olej
sůl, pepř
zeleninový vývar nebo sypký bujón bez glutamátů
čerstvé bylinky podle chuti

Tuňákový salát s kuskusem

Postup:
Kuskus uvaříme v zeleninovém vývaru nebo ve vodě s rozpuštěným bujónem. Po uvaření ho necháme chvíli dojít pod pokličkou a poté vidličkou načechráme.

Vedle kuskusu uvaříme 4 vajíčka natvrdo a oloupeme.

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, promícháme s ostatními ingrediencemi a vychladlým kuskusem.

Salát podle potřeby dochutíme solí a pepřem, ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtiny a čerstvými bylinkami.