Původ poněkud morbidního jména výborného zeleninového koláče ze švýcarského Walisu má dvě historická vysvětlení. Někteří místní obyvatelé vyprávějí, že část kantonu Wallis (údolí Goms) byla v dávných dobách v karanténě kvůli epidemii cholery. Obyvatelé si tedy při vaření museli vystačit s potravinami, které sami vypěstovali a našli ve spíži. Druhou, méně akční variantou, je fakt, že lidé v horách bývali jak chudí, tak i šetřiví a s potravinami rozhodně neplýtvali. Pokud tedy zůstaly nějaké zbytky jídla z předchozího dne, hospodyně vymýšlely řadu úsporných receptů, jak je zužitkovat. Ty nejchutnější se předávaly z generace na generaci a nyní můžete jednu z typických a chutných švýcarských specialit vyzkoušet i vy.

Ingredience:
listové těsto
500 g pórku
300 g horského sýru z Wallisu (koupíte na www.swisscheese.cz)
500 g brambor ve slupce (z předchozího dne)
3 jablka
2 lžíce másla
3 lžíce vody
špetka soli
pepř
muškátový květ

Postup:
Listové těsto vyválíme a vyložíme jím vymazanou pečicí formu o průměru 24 cm. Na náplň si připravíme pórek, který nakrájíme na kolečka, v hrnci rozehřejeme lžíci másla a přidáme pórek. Osolíme a dusíme pod pokličkou do měkka. Poté jej necháme vychladnout.

Mezitím si nastrouháme sýr, brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a okořeníme solí, pepřem a muškátovým květem. Z
neloupaných jablek jen vykrájíme jaderníky a nakrájíme na plátky. Přísady vrstvíme na sebe do formy, nakonec položíme jablka a brambory, které se překrývají. Pečeme cca 40 minut v dolní části předem vyhřáté trouby na 200 °C.

Tip:
Koláč můžete servírovat jak teplý, tak studený, vhodným doplňkem je zeleninový salát.
Do koláče můžete přidat i slaninu nakrájenou na kostičky.